Jednání o vládě zkrachovala. 'ČSSD šlo jen o post ministra vnitra pro Hamáčka,' řekl Babiš

ANO odmítlo všechny nabídky, aby mohla vzniknout fungující vláda. ČSSD proto ukončila jednání o novém kabinetu. Po schůzce s premiérem v demisi a šéfem ANO Andrejem Babišem to ve čtvrtek večer oznámil šéf ČSSD Jan Hamáček.

Tento článek je více než rok starý.

Video Praha (Aktualizováno: 1:03 5. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér v demisi Andrej Babiš měl ve čtvrtek ČSSD představit nabídku personálního obsazení kabinetu. Vedení sociálních demokratů několikrát pohrozilo, že pokud ANO neustoupí, mohlo by to znamenat konec jednání o nové vládě. A k tomu nakonec došlo.

'Neúspěch Babiše. Předčasné volby,' reagují někteří politici na konec jednání mezi ANO a ČSSD

Číst článek

„Byla tady příležitost sestavit stabilní vládu, která měla šanci získat důvěru Poslanecké sněmovny. Nicméně dnes hnutí ANO tuto šanci odmítlo,“ prohlásil předseda ČSSD Jan Hamáček po zhruba dvouhodinové schůzce s ANO.

„Byli jsme ochotni udělat celou řadu kompromisů tak, aby vznikla fungující vláda. Když se ukázalo, že není možné sestavit vládu bez účasti Andreje Babiše, tak jsem hnutí ANO navrhl, že vláda bude bez předsedů politických stran, což ANO odmítlo," podotkl.

Sociální demokraté pak podle Hamáčka chtěli ministerstva, která v souvislosti s trestním stíháním považovali za zásadní, a to vnitra nebo financí. ANO to ale podle něj neakceptovalo.

„Navrhli jsme panu premiérovi, že pokud jeho kauza postoupí k soudu a bude prvoinstančním soudem odsouzen, tak z funkce premiéra odstoupí. Ani na tuto nabídku nereagoval,“ dodal Hamáček.

„Musím konstatovat, že hnutí ANO odmítlo veškeré konstruktivní nabídky. Nezbývá nám nic jiného, než v pátek na jednání vedení ČSSD navrhnout ukončení jednání s hnutím ANO o případné vládní spolupráci,“ uzavřel šéf ČSSD.

„Je zřejmé, že ČSSD zůstává v opozici. Je na panu premiérovi v demisi, aby našel řešení této patové situace,“ doplnil ještě druhý muž ČSSD Jiří Zimola, který se čtvrtečního jednání také zúčastnil.

Předseda ČSSD Jan Hamáček a statutární místopředseda strany Jiří Zimola po schůzce s ANO | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Pět ministerstev pro ČSSD

Podle premiéra v demisi bylo hnutí ANO „velmi flexibilní a tolerantní“. „Měli jsme 17 rozporů v programu, které jsme vyřešili, a podle nás byl adekvátní počet ministerstev čtyři,“ řekl na tiskové konferenci Babiš.

Vyjednavači ANO Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec nabídli sociální demokracii pět ministerstev - spravedlnosti, zahraničí, zemědělství, kultury a resort práce a sociálních věcí.

Premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš a místopředseda ANO Richard Brabec po jednání s ČSSD | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

„Jedno z nich bylo silné ministerstvo spravedlnosti,“ poznamenal Babiš. „Nabídli jsme jim klíčový resort, o který jsem těžko přicházel, ministerstvo práce a sociálních věcí, protože chceme udělat důchodovou reformu a řešit sociální dávky," doplnil.

Vyjednávání ANO s ČSSD: shoda na daních i nemocenské, jména ministrů proberou ve čtvrtek

Číst článek

ČSSD ale podle něj stále mluvila o trestně stíhaném premiérovi. „Nevím, proč pořád někdo mluví o trestním stíhání. Pořád říkám, že je to na objednávku.“

„Celé jednání bylo jen o tom, že ČSSD chce post ministra vnitra pro pana Hamáčka. Nechápu obsesi ČSSD tím ministerstvem. V zájmu našich občanů jsme udělali maximum,“ prohlásil Babiš.

Předseda hnutí ANO také zdůraznil rozdíl ve výsledcích voleb, kdy ČSSD dostalo o 22 procent hlasů méně. A na závěr řekl: „Pozice ČSSD nás překvapila. Naše velkorysá nabídka nebyla akceptována.“

Co bude dál?

Babiš uvedl, že další jednání o vládě se budou odvíjet od stanoviska poslaneckého klubu ANO a také postoje předsednictva ČSSD. Širší vedení ČSSD bude o ukončení jednání s ANO mluvit v pátek. Babiš také řekl, že požádá o schůzku prezidenta Miloše Zemana.

O účasti ČSSD ve vládě měl podle původního plánu jednat kromě předsednictva strany i její sobotní sjezd. Pak se mělo konat také vnitrostranické referendum. „To je ale v tuto chvíli bezpředmětné," odmítl Hamáček konání tohoto referenda.

Anna Jadrná, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme