Hlavní obsah

Sociální sítě se musí radikálně změnit, EK bude tlačit na Facebook a další podniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zneužívání osobních dat uživatelů Facebooku a dalších sociálních sítí povede k systémovým změnám pravidel jejich fungování v evropských zemích. Vlády tlačí na zlepšení ochrany dat poté, co firma Facebook oznámila, že se do nepovolaných rukou mohly dostat citlivé údaje prakticky všech uživatelů. Podle české eurokomisařky Věry Jourové navrhne Evropská komise členským státům strategické řešení problému.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

Facebook oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla ve středu zablokována. [celá zpráva]

Takto mohly být podle zástupců sociální sítě prozkoumány profily více než dvou miliard lidí. "Vzhledem k rozsahu a propracovanosti aktivity, kterou jsme zaznamenali, si myslíme, že veřejné profily většiny uživatelů Facebooku mohly být takto prozkoumány," uvedl technologický ředitel podniku Mike Schroepfer.

Boj o Bílý dům

Facebook se dostal do problémů již po březnovém zveřejnění informací o tom, že spolupracoval s firmou Cambridge Analytica, která získala data okolo 87 miliónů jeho uživatelů a mohla je využít například v prezidentské volební kampani v USA.

Podle Jourové jsou milióny těchto lidí v Evropě a Brusel hodlá aktivně hledat řešení situace. Česká eurokomisařka se kvůli tomu písemně obrátila na provozní ředitelku společnosti Sheryl Sandbergovou, jejíž odpověď čeká v několika příštích dnech.

"Přerostlo nám to přes hlavu. Ale zároveň je to pro všechny zúčastněné důrazná lekce," řekla Jourová. Podle ní musí v budoucnu sociální síť, pokud bude chtít data uživatelů předat třetí straně či jinak využít, požádat dotyčné osoby o souhlas.

Případ Cambridge Analytica nebude jediný

EU by měla podle Jourové zaujmout k vývoji jasný postoj a promyšleně koordinovat vše, co se týká ochrany dat. Evropská komise nyní zpracovává analýzy, zda nebyla v dění kolem Facebooku a společností, jako je Cambridge Analytica, porušena například práva na ochranu spotřebitelů, zda se nejednalo o zavádějící reklamu, neférové obchodní praktiky či neférové obchodní podmínky.

Na vedení firmy Facebook tlačí i samotné evropské země. Německá ministryně spravedlnosti oznámila, že se plánuje sejít se zástupci společnosti, aby hovořila o možných zlepšeních ochrany osobních dat. "Nedělejme si iluze. Případ Cambridge Analytica nebude jediný a Facebook není jediný internetový gigant, u něhož k podobně pochybným případům došlo. Jde zřejmě jen o vrcholek ledovce," řekla podle agentury Reuters ministryně Katarina Barleyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám