Konec vyjednávání s ANO. Vedení ČSSD podpořilo Hamáčka se Zimolou

Jednání o vládě

Konec vyjednávání s ANO. Vedení ČSSD podpořilo Hamáčka se ZimolouSLEDUJEME ON LINE 1
Domov
Sdílet:

Předsednictvo ČSSD dnes odpoledne potvrdilo konec vyjednávání o vládě s hnutím ANO a souhlasí s tím, jak vedli vyjednávání předseda ČSSD Jan Hamáček s prvním místopředsedou Jiřím Zimolou. Rozhodnutí padlo jednomyslně, řekl po jednání novinářům Zimola. Hnutí ANO podle něj při vyjednáváních zvolilo cestu odmítnutí stabilní vlády a nyní se snaží pomocí marketingu zastřít podstatu rozdílů v názorech, kvůli kterým vyjednávání skončila neúspěšně.

Hamáček se Zimolou širšímu vedení strany představili, jak jednání s ANO v posledních týdnech postupovala. „Předsednictvo pak jednomyslně všemi hlasy přítomných schválilo náš postup ve vyjednávání o případné koalici a také ukončilo jednání s hnutím ANO o vytvoření případné koalice,“ uvedl Zimola. O závěru plánuje v sobotu informovat sjezd ČSSD v Hradci Králové, očekává, že delegáti věc vezmou na vědomí.

Živý přenos Živý přenos ukončen Čekáme
Ostatní online zpravodajství   

17:30 Sjezd končí, delegáti odjíždí

17:00 Místopředsedou se stal Roman Onderka

Ve druhém kole byl zvolen nakonec jen jeden místopředseda. Stal se jím Roman Onderka s 227 hlasy. Antonín Staněk, Jaroslav Dvořák a Jana Vajdíková nezískali potřebný počet hlasů.

16:02 Volí se zbylí dva místopředsedové

Delegáty na sjezdu čeká ještě volba dvou dalších místopředsedů strany. Ta probíhá právě teď. Ve hře jsou čtyři jména, v prvním kole ale nejvíce hlasů získal bývalý brněnský primátor a současný poslanec Roman Onderka a primátor Olomouce a poslanec Antonín Staněk.

15:10 Foldyna: Sobotkův jazyk byl pro voliče složitý

„Je to především o způsobu vyjednávání. Předchozí vedení a předseda Bohuslav Sobotka mluvil jazykem, kdy bylo složité rozpoznat, kdy říká ne a kdy ano. Nám musí lidé rozumět,“ řekl novopečený místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna na dotaz Echo24, jak vrátit ČSSD voliče.

14:40 Ve druhém kole budou delegáti vybírat ze čtveřice uchazečů další dva místopředsedy

Do druhého kola postoupil Miroslav Dvořák, Roman Onderka, Antonín Staněk a jana Vajdíková.

14:13 Výsledky prvního kola volby

V prvním kole volby byli zvoleni krajská radní z Vysočiny Jana Fialová, poslanec Jaroslav Foldyna a pardubický hejtman Martin Netolický. Další místopředsedové vzejdou z druhého kola volby.

14:03 Než se sečtou hlasy, delegáti hovoří o možnosti zrušit kvóty na zastoupení žen a mladých lidí

Delegát a sociální demokrat Matěj Benda požádal delegáty, aby místo tří minut mohl hovořit pět minut. Delegáti to zamítli, následoval potlesk. „To jste se tedy předvedli,“ řekl Benda.

13:30 Volba místopředsedů skončila, hlasy se sčítají

13:01 Probíhá volba místopředsedů

12:30 Kandidátské projevy skončily, debatuje se o kvótách

12:01 Netolický: ČSSD se musí přestat bát šéfa ANO Andreje Babiše

Dobrý politik podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, jenž také kandiduje na post místopředsedy strany, může být dobrý v byznysu, ale neplatí to naopak. „Musíme hájit náš program, i když nám ho ANO zčásti ukradlo. Ale naše myšlenky a tradice jsou silnější než Babiš,“ řekl Netolický s tím, že voliči ČSSD podle něj v ČR pořád jsou, jen se přestěhovali k Babišovi a žádají, aby se socialisté vrátili ke svému programu.

11:59 Být jednotní se stalo mantrou, řekl exprimátor Brna Roman Onderka

Na post místopředsedy kandiduje i bývalý primátor Brna a poslanec Roman Onderka. „Za poslední roky se stalo zvykem říkat, že musíme být jednotní. Stalo se to takovou mantrou. Ale důležité také je, aby si lidé ve straně věci vyříkávali,“ řekl Onderka.

11:53 Netolický: Stát není firma

„Stát není firma, stát je společenství lidí,“ řekl ve svém nominačním projevu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten má velkou šanci se do nejužšího vedení dostat. Volič ČSSD podle něj existuje, jen utekl k jiné straně a tím vzkázal sociálním demokratům, že se mají držet svého programu. „My jsme silní v krajích, my jsme silní v rámci venkova, my jsme silní v rámci měst,“ dodal.

11:30 Do vedení strany nechce nikdo z bývalého vedení

Na řadového místopředsedu sociální demokracie na sjezdu strany v Hradci Králové nominovali straníci 17 členů. Patří mezi ně poslanci Jaroslav Foldyna, Roman Onderka, Antonín Staněk a Ondřej Veselý, pardubický hejtman Martin Netolický či europoslanci Pavel Poc a Olga Sehnalová. Z posledního vedení, které členové ČSSD vinili z neúspěchu v loňských volbách do Sněmovny, nekandiduje nikdo.

11:04 Představují se jednotliví kandidáti na místopředsednické posty

Každý má pět minut na kandidátský projev.

10:50 O pozice pěti místopředsedů se hlásí 17 sociálních demokratů. Sjezdu se účastní 467 delegátů

10:47 Jděte jedním směrem, doporučil Středula ČSSD

„Přeji vám soudržnost, schopnost se kriticky uvnitř pobavit, ale táhnout za společný provaz,“ řekl Josef Středula delegátům.

10:39 Na sjezdu hovoří i šéf odborů Josef Středula

Hned na začátku napomenul hlučící skupinky delegátů, které postávají podél sálu, zatímco řečníci u pultu hovoří. „U nás je slušnost, že když někdo mluví, tak se poslouchá,“ řekl šéf ČMKOS Středula. Straně poděkoval, že „drží téma“ zrušení karenční doby. „Jsem rád, že téma zrušení karenční doby jste zvedli. Z tématu minoritního jste udělali téma majoritní,“ pochválil Středula sociální demokraty.

10:20 Slovo kompromis Babiš ve slovníku nemá, řekl Zimola

I první místopředseda Jiří Zimola ve svém projevu komentoval krach vyjednávání mezi ČSSD a hnutím ANO. „Andrej Babiš zapomněl, že se k vyjednávacímu stolu s ním nikdo nehrnul,“ řekl ve svém projevu Zimola. Hnutí ANO podle něj mělo několik týdnů k tomu, aby zaujalo stanovisko ke svému problému trestně stíhaného premiéra, ale neudělalo to. „Slovo kompromis nemá ve slovníku Andreje Babiše své místo,“ dodal.

10:08 Sjezd zahájil předseda ČSSD Jan Hamáček

„Před sedmi týdny jste mi na tomto sjezdu uložili úkoly a já vám nyní chci složi účty,“ řekl Hamáček delegátům. Ve své řeči komentuje i krach jednání mezi ČSSD a hnutím ANO. Zmínil neschopnost hnutí ANO pochopit, že trestně stíhaný premiér je problém.

10:00 Sjezd sociálních demokratů začal

9:55 Valachová: Je na místě, že se jednání ukončilo

„Nikam to nevedlo,“ komentovala vyjednávání o vládě exministryně školství a místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachova.

9:45 V kulturním domě Střelnice v Hradci Kárlové se už schází delegáti 40. sjezdu ČSSD

Přicházejících delegátů se novináři ptali na krach jednání mezi ANO a ČSSD. Podle exministryně práce Michaely Marskové není dobře, pokud takto skutečně jednání skončila. „Ale tento názor bude na sjezdu mezi delegáty spíše menší. Ta poslední nabídka byla docela velkorysá,“ uvedla Marsková. Jinak vidí ukončení jednání sociálních demokratů a hnutí kandidát na místopředsedu Martin Netolický: „Nemá cenu se ponižovat, podepsal bych, co řekli pánové Zimola a Hamáček.“

Sobota 7. dubna

19:50 Babiš se se Zemanem potká v úterý

Pro premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) bude při dalším postupu při sestavování vlády zásadní stanovisko prezidenta republiky Miloše Zemana. O schůzku ho již požádal. S prezidentem se setká v úterý.

15:27 Zaorálek (ČSSD) vítá konec jednání s ANO

„Uf, to se mi ulevilo! Pořád číst, jak si o nás Babiš utírá boty a držet pusu, protože se vyjednává. Zaplať pánbůh, že to skončilo,“ napsal na svém Facebooku bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

15:14 Pro ukončení jednání s ANO bylo podle Jiřího Zimoly celé předsednictvo ČSSD

ANO podle Zimoly odmítlo vznik stabilní vlády, která by pracovala pro lidi a pro Českou republiku. „Není to sociální demokracie, která je za tento krach odpovědna, je to hnutí ANO,“ řekl na tiskové konferenci Zimola. „Výroky, že jsem řešili pouze personálie, jsou pouze marketinkovým tahem, který zastírá podstatu věci, kterou je trestní stíhání nejvyššího člena české vlády,“ uvedl dále Zimola.

14:42 Předsednictvo ČSSD potvrdilo konec jednání o vládě s hnutím ANO

Zároveň souhlasí s tím, jak bylo jednání s ANO vedeno Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou.

13:50 Valachová: Vnitro mělo být personální symbol

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová novinářům řekla, že ministerstvo vnitra mělo být personálním symbolem. ANO podle ní neakceptovalo běžný postup, že ministerstvo vnitra či financí drží slabší koaliční partner. „Straníci to kritizují právem,“ uvedla. Odhaduje, že do dalších jednání o vládě vstoupí prezident Miloš Zeman. Možnost předčasných voleb by považovala za prohru všech politiků.

13:29 Zimola: Pokud Babiš změní postoj, můžeme znovu „otevřít dveře“

„Říkal jsem, že to musí být vyvážené koaliční partnerství, nikoliv aby ČSSD byla koaličním přívažkem. Andrej Babiš tohle zatím evidentně nepochopil, třeba mu to v průběhu následujících dnů či týdnů dojde,“ uvedl místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Podle něj je nutné přihlédnout i k tomu, jak se Babiš o sociálních demokratech vyjadřuje. „Já si nenechám líbit, aby nejstarší českou politickou stranu někdo opakovaně urážel a říkal něco, co je přes čáru. Z druhé strany, každý má právo na to se mýlit, pokud to pochopí i Andrej Babiš, myslím, že ty dveře se dají znovu otevřít,“ dodal Zimola.

13:00 Vedení ČSSD začíná jednat

Předseda strany Jan Hamáček už ve čtvrtek avizoval, že ČSSD na pátečním jednání nezbývá nic jiného, než navrhnout ukončení jednání s hnutím ANO. „Hnutí ANO odmítlo veškeré naše konstruktivní nabídky, a nám nezbývá nic jiného, než zítra(v pátek) na jednání vedení sociální demokracie navrhnout ukončení jednání s hnutím ANO,“ uvedl ve čtvrtek Hamáček.

12:43 Piráti: Babiš prokázal neschopnost a neochotu ke kompromisu

„Andrej Babiš prokázal v jednání naprostou neschopnost a neochotu ke kompromisu, který ke koaličnímu vládnutí v parlamentní demokracii patří. Dělá, že maká a přitom svými kroky činí opak, brzdí důležité zákony a práci ostatních,“ uvedli Piráti na svém Facebooku. Podle svých slov se předčasných voleb nebojí, chtějí ale pokračovat v „důležitých legislativách, na kterých pracují, a ne tady řešit neochotu se domluvit mezi panem Babišem a Hamáčkem“.

12:37 Štěch: Babiš by přes dohody řídil vše ze zadního sedla

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) doufá v to, že vyjednávání sociálních demokratů s ANO o společné vládní koalici už nebudou pokračovat. Obává se na základě dosavadních zkušeností toho, že předseda ANO Andrej Babiš by dohody nedodržel a pokud by případně nebyl premiérem, pokoušel by se vše řídit „ze zadního sedadla“.

12:00 Bělobrádek: Jde o neochotu ANO

„Jde o neochotou ANO dohodnout se, udělat kompromis, podniknout nějaké konstruktivní kroky. Hodnotím to také jako manažerské selhání premiéra v demisi. Jeho taktika „berte, jak říkáme, anebo nic“ i jeho neschopnost sebereflexe má za důsledek půlrok bez vlády s důvěrou,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek na Facebooku. Předčasné volby označil za poslední možnost.

11:00 Prezident své stanovisko řekne nejdříve Babišovi

Prezident Miloš Zeman se ke krachu jednání vyjádří nejdříve premiérovi v demisi Babišovi, uvedl na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Termín případné schůzky zatím Hrad ani hnutí ANO neoznámily.

10:30 Okamura: Jsme připraveni jednat

Tomio Okamura v ČT uvedl, že je jeho hnutí SPD navázat na předchozí jednání s Andrejem Babišem. Jednání koalice se sociálními demokraty podle něj krachlo, protože ČSSD jednala v zájmu „stranické mafie“. „Jednání ČSSD a hnutí ANO zkrachovalo proto, že ČSSD jednala hlavně o korytech pro pana Zaorálka, Chovance, Hamáčka, paní Valachovou,“ řekl Okamura.

10:00 Fiala: Babiš neumí nebo nechce sestavit vládu

„Ukončeme toto divadlo a vraťme se k normálním pravidlům parlamentní demokracie,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Babiš podle něj buď není skutečně schopen sestavit vládu podle pravidel parlamentní demokracie, nebo, a to považuje lídr ODS za pravděpodobnější, vodí za nos veřejnost i Zemana, protože mu o žádnou jinou než jeho jednobarevnou vládu ani nejde. „Ztratili jsme téměř šest měsíců, kdy se předseda ANO snažil přesvědčit veřejnost, že takovýto stav je normální a že si na to máme zvyknout. Ale toto normální ve skutečnosti není,“ míní.

8:15 Filip: Kdyby na jednání byli i komunisté, ke krachu by nedošlo

„Považuji za špatné, že jsme nejednáme ve třech,“ řekl v České televizi Filip. „Některá ministerstva, které si chtělo hnutí ANO ponechat, nebo chtěla sociální demokracie, mohla být dosazena odborníky, kteří by garantovali, že nedojde ke střetu zájmů,“ dodal Filip.

8:00 Kupka: Není divu, když je sám trestně stíhaný

Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že se Andrej Babiš nechce vzdát resortu vnitra kvůli tomu, že je trestně stíhaný.

7:50 Kalousek: Překážkou dosažení vlády je Babiš

Zásadní překážkou pro dosažení vlády s důvěrou není povolební pat, ale osoba Andrej Babiš. Prezident s minimální odpovědností k ústavě a svojí zemi by teď pověřil druhým pokusem jiného politika. Co udělá ten náš, to ví jen on. Možná ještě Lavrov…“ uvedl na Twitteru.

PÁTEK 6.4.

23:20 Jednání o vládě mezi ČSSD a hnutím ANO skončilo krachem

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše jednání ztroskotalo na požadavku sociálních demokratů získat ministerstvo vnitra. ANO nabídlo ČSSD pět resortů včetně ministerstva spravedlnosti.

ČTVRTEK 5.4.

ANO podle Zimoly zvolilo cestu, kdy odmítlo stabilní vládu, která by hlasovala pro lidi a ČR. „Není to ČSSD, kdo je za to odpovědný, je to hnutí ANO s ohledem na podmínky, které si kladlo a které nebylo ochotno jakkoli měnit,“ uvedl. Odmítl výroky šéfa ANO Andreje Babiše, že ČSSD šlo při jednáních pouze o místo ministra vnitra pro Hamáčka. „Je to jen marketingový tah, který zastírá podstatu věci, kterou je trestní stíhání nejvyššího člena české vlády,“ prohlásil.

ČSSD ve čtvrtek odstoupila od jednání kvůli tomu, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant rozdělení společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. V posledních týdnech podle informací ČTK čelili lídři ČSSD tlaku od straníků, kterým vadila Babišova vyjádření v médiích v průběhu jednání a neochota ANO k personálním ústupkům.

S řešením nyní musí podle Zimoly přijít Babiš. Zimola předpokládá, že prezident Miloš Zeman se bude chtít nechat od Babiše informovat, proč vyjednávání nedopadlo úspěšně. „My jsme připraveni ho informovat, proč jsme nemohli přijmout podmínky, které nám ANO dávalo. Nebylo to o personáliích, Janu Hamáčkovi, ministerstvu vnitra, ale o celém komplexu urážek, kterými pan Babiš opakovaně častoval sociální demokracii a kde z ní opakovaně činil nikoliv koaličního partnera, ale přívažek ke svému většinovému vládnutí,“ řekl Zimola.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články