Petr Dolínek z ČSSD: Andrej Babiš naši nabídku velmi nelichotivě odmítl

Jednání o vládě mezi hnutím ANO a ČSSD zkrachovalo. Dva resorty – vnitro a finance – sociální demokraté požadovali jako pojistky proti možnému střetu zájmů Andreje Babiše. Tato dvě křesla se jim ale získat nepodařilo. „Sociální demokracie udělala maximum pro to, abychom našli programovou shodu se silnějším partnerem,“ řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu místopředseda ČSSD Petr Dolínek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD)

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Navzdory neúspěchu sociálním demokratům podle jeho vlastních slov nescházela ambice pokusit se napomoci k sestavení většinové vlády, která nebude v demisi a bude mít plný mandát rozhodovat o České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl Petr Dolínek z ČSSD.

„Před volbami jsme říkali, že je pro nás velmi problematické, abychom mohli být ve vládě, kde je trestně stíhaná osoba,“ vysvětluje. Proto přišli s nabídkou na pojistky ve vládě, které by garantovaly, že by střet zájmů nemohl probíhat.

Ale nakonec žádné kroky k takovým pojistkám hnutí ANO neučinilo. „Byla to jedna z cest, jak nalézt kompromis. Pan Babiš nabídku nepřijal, naopak ji velmi nelichotivě a nepříjemně odmítl,“ dodává.

Ačkoliv se programová část ve finále podařilo vyjednat velmi zajímavě, tak je podle něj v tuto chvíli lepší, že vedení sociálních demokratů jasně odmítlo, aby vláda vznikla.

„Nyní si každý z poslanců uvědomí, že jsme v opozici,“ zdůrazňuje s tím, že na příští schůzce bude jednoznačně vidět opoziční práce sociální demokracie.

Text vznikl pro Český rozhlas Radiožurnál.

Jan Moláček, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme