Pražský tunel Blanka opět v plném provozu, kolony se netvoří. Všechny závady technici odstranili

V pražském tunelu Blanka byl ve středu před 12:30 obnoven plný provoz. Omezení dopravy způsobily v úterý po 19:00 problémy na bezpečnostních zařízeních a kamerovém systému. Komplex byl uzavřen celou noc až do 08:30, kdy byl otevřen s omezením rychlosti z běžných 70 na 50 kilometrů v hodině. Všechny závady se podařilo odstranit dopoledne a nyní systémy fungují normálně, sdělil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:30 11. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavřený tunel Blanka. V Praze se tvoří dlouhé kolony.

Zavřený tunel Blanka. V Praze se tvoří dlouhé kolony. | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Uzavření komplexu způsobilo v hlavním městě značné dopravní problémy. Šlo o největší výpadek od zprovoznění Blanky v roce 2015. Uzavření zkomplikovalo dopravu v Praze během ranní špičky. Na příjezdových komunikacích se tvořily dlouhé kolony, objízdná trasa přes Letnou se ucpala. „Na úplném odstranění závady pracujeme,“ řekl Petr Jansa z TSK.

Dopravní komplikace a několikaminutová zpoždění hlásil i dopravní podnik. Zpoždění se kromě některých páteřních linek dotklo například i letištního expresu, píše to na webu Dopravní podnik hlavního města Prahy.

„Jako alternativní, objízdné trasy jsou povrchové komunikace, které jsou využívány i při pravidelných nočních uzavírkách,“ řekl Radiožurnálu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Řidiči mohou tunel objet přes ulice Patočkova, Milady Horákové, Veletržní, Dukelských hrdinů, U Výstaviště, Partyzánská a přes Trojský most. Je lepší se ale raději této trase vyhnout nebo při cestách po Praze použít MHD, dodal Hofman.

Dolínek k situaci

Dodavatelem technologií do tunelu je firma Colsys, která se snaží od úterního večera poruchu odstranit, uvedl v České televizi náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). „V Dejvickém tunelu nefungují SOS hlásky, v Bubenečském a částečně v Brusnickém nefunguje videodetekce a kamery, což je velmi důležité pro bezpečnost provozu v tunelu,“ uvedl brzo ráno.

„Setkáváme se u dodavatele poprvé, že není schopen zabezpečit službu,“ dodal. Pokud jsou kamery či čidla mimo provoz, kvůli bezpečnosti nemohou řidiči do tunelu vjet.

Rozsáhlá závada

„Nebyl to jenom nefungující kamerový systém, ale i další bezpečnostní systém. Jistě nás pochopíte, kdyby se v tunelu cokoliv stalo, odstavené vozidlo, nehoda, nebyli bychom schopni včas zareagovat a na místo vyslat záchranáře. Celou noc na odstranění závad pracovalo 30 techniků. Nechci v tuhle chvíli spekulovat, jaká je příčina,“ řekl v ranním Radiožurnálu generální ředitel Technické správy komunikací Petr Smolka.

Bubenečský, Dejvický a Brusnický tunel se zavřely v úterý v 19 hodin kvůli výpadku bezpečnostních a kamerových systémů, zhruba hodinu se auta nedostala ani do navazujícího Strahovského tunelu a Mrázovky. „Technici od té doby pracují na odstranění závady, která se týká bezpečnostních systémů. Poruchu se zatím bohužel nepodařilo odstranit, proto zůstávají i nadále uzavřeny,“ uvedl po páté hodině ranní mluvčí magistrátu.

ČTK, rez, val Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme