Babiš šlape v lejnu, asi fakt nechce důvěru, reaguje KSČM na rozšíření misí pro české vojáky

ČTK Domácí ČTK, Domácí
11. 4. 2018 15:54
Kriticky se k zapojování do velkého množství zahraničních operací staví i SPD, s níž ANO chce také jednat o podpoře vlády.
Místopředseda KSČM Jiří Dolejš.
Místopředseda KSČM Jiří Dolejš. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Velmi ostře reagovali komunisté na rozhodnutí vlády, která schválila návrh ministerstva obrany na vyslání většího počtu vojáků do misí v Iráku, Afghánistánu a Mali.

"Babiš asi fakt nechce získat důvěru - vyslání českých vojáků do zahraničních misí vládou v demisi je nepochopitelné šlapání v lejnu," napsal místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Právě komunisty společně s SPD doporučil prezident Miloš Zeman premiérovi v demisi Andreji Babišovi k dalšímu vyjednávání o vládě.

Komunisté mají proti vysílání vojáků do misí, které nejsou v rámci mandátu OSN, výhrady dlouhodobě. Kriticky se k zapojování do velkého množství zahraničních operací staví také SPD.

To, že návrh předkládá vláda v demisi, se nelíbí také poslancům z ODS, TOP 09 a Pirátské strany. Aby mise předložila vláda s důvěrou, by přivítala i KDU-ČSL. Rozšíření armádních misí přitom musí schválit i zákonodárci.

Vládou schválený materiál zahrnuje i plán zahraničních misí na příští dva roky. Vojáci by se měli podílet na stejných misích jako nyní, příští rok by navíc měli střežit vzdušný prostor nad Pobaltím.

Posílené zahraniční operace by resort obrany stály 2,1 až 2,4 miliardy korun ročně. Současný mandát umožňuje, aby se zahraničních misí zúčastnilo 806 českých vojáků. Vedle Afghánistánu, Mali a Iráku působí třeba na Golanech, Sinaji či v Kosovu. Podle návrhu by se jejich počet měl ještě letos zvýšit na 1081 a příští rok na 1191. V roce 2020 by v misích mohlo působit 1096 českých vojáků.

Návrh ministryně Karly Šlechtové (ANO) počítá se zachováním působení v současných misích, příští rok přibude vyslání letecké jednotky se stíhačkami Gripen do Pobaltí. Ještě letos by mělo v případě schválení návrhu odjet do Afghánistánu až o 140 vojáků více. Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám. Nově by se měli vydat do province Lógar, kde by cvičili speciální jednotku afghánské policie, a do provincie Herát, kde by pomáhali s výcvikem afghánských vojáků.

V Mali se má mandát zvýšit z 50 na 120 lidí. Česká armáda chce mít v zemi další jednotku, která by hlídala či doprovázela vojáky výcvikové mise Evropské unie. Působnost českého zapojení by se zároveň měla rozšířit i na okolní země takzvaného Sahelu, a to v souvislosti s připraveným novým unijním mandátem mise, který by měl začít v roce 2018. Do mise OSN, která také v Mali působí, by se mohl zapojit malý expertní tým. Tato jednotka by měla mít do 30 vojáků.

Více vojáků má zamířit také do Iráku, příští rok by do země mohla vyjet chemická jednotka. Armáda navíc čeká na vyjádření NATO, které v Iráku plánuje spustit vlastní misi. České jednotky by pak mohly být do této mise zapojeny a případně v ní i posíleny.

 

Právě se děje

Další zprávy