Kryla Mezinárodní biatlonová federace ruský doping? Policie prohledala její centrálu v Salcburku

Centrálu Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v Salcburku ve středu prohledala rakouská policie. Zásah souvisel s vyšetřováním předsedy Anderse Besseberga a generální sekretářky Nicole Reschové. Bez dalších detailů o tom informovala Světová antidopingová agentura WADA, podle médií však vedení unie bralo úplatky za přehlížení dopingu ruských reprezentantů.

Tento článek je více než rok starý.

Salcburk (Aktualizováno: 20:51 11. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto). | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Spekuluje se také o spojitosti s prověřováním několika společností, které se podílejí na prodeji vysílacích práv, protože jejich prohledávání spustili v úterý vyšetřovatelé EU v několika zemích. Do případu je navíc zapojena norská policie, která má na starosti boj s hospodářskou kriminalitou.

Bývalý trenér Koukalové: Za dva a půl roku, co jsem ji vedl, bych si poruchy příjmu potravy všiml

Číst článek

„Jsou podezřelí z ekonomických trestných činů. Na jakékoliv další otázky budou odpovídat rakouské úřady," uvedli norští vyšetřovatelé v prohlášení pro televizi NRK. Francouzský deník Le Monde zase citoval šestnáctistránkovou zprávu WADA, ve které agentura uvedla, že „hlavním cílem korupce byla ochrana dopujících ruských biatlonistů".

O tom v nedávném rozhovoru pro NRK mluvil i Grigorij Rodčenkov, který odstartoval aféru kolem státem organizovaného dopingu v Rusku. V něm bývalý šéf tamní antidopingové laboratoře obvinil vedení biatlonové unie z přehlížení dopingu ruských biatlonistů, přestože výsledky kontrol a odchylky prý byly abnormální.

Odstoupení z funkcí

Besseberg i Reschová se ve stínu obvinění rozhodli do uzavření vyšetřování odstoupit z funkcí. „Myslím, že je to správná věc,“ řekl agentuře Reuters předseda IBU a potvrdil, že se obvinění týká dopingu.

Další doping. Kontrolou neprošli vzpěrači z Ukrajiny a Arménie, potrestána byla i ruská atletka

Číst článek

„Obvinili nás kvůli několika podezřelým vzorkům krve a dalším věcem, kterým jsme prý nevěnovali dostatečnou pozornost,“ dodal dvaasedmdesátiletý Nor. Hlavou světového biatlonu je od roku 1992, ale letos již oznámil, že na zářijovém kongresu nebude usilovat o znovuzvolení.

Kvůli nedůslednému boji s dopingem čelila IBU kritice už delší dobu. Několik reprezentačních týmů včetně českého proto bojkotovalo finále Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu v ruském sportu Ťumeň. Na stejném místě se v roce 2021 mělo uskutečnit i mistrovství světa, o to ale sibiřské město kvůli dopingové aféře přišlo a šampionát byl přesunut do Fieberbrunnu.

Rusko získalo šampionát po hlasování kongresu IBU při volbě před dvěma lety, při které v souboji se Slovinskem a Českou republikou dostalo 25 z 49 hlasů. Podle Le Monde měli členové kongresu za hlasy od ruského svazu slíbené úplatky ve výši 25.000 až 100.000 eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme