Hlavní obsah

V Česku je 70 případů spalniček, počet nakažených zřejmě poroste

Novinky, jdu

V Česku bylo do minulého týdne nahlášeno 70 případů spalniček. Více než polovina z nich pak v Praze. Případy jsou evidovány i v dalších sedmi krajích. Vzhledem k propuknutí epidemie spalniček v celé Evropě se dá i v Česku předpokládat nárůst nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Vyrážka způsobená spalničkami

Článek

V Praze bylo dohromady zatím nahlášeno 48 případů. Ve Středočeském kraji pak dalších 10 případů. Pět případů nahlásil Liberecký kraj. Spalničky se objevily i v Jihomoravském kraji, který hlásí tři případy, a v Pardubickém, které hlásí dva případy. Po jednom případu eviduje spalničky i Plzeňský a Královéhradecký kraj.

„Na letošní zvýšené nemocnosti spalničkami se výrazně podílí import z Ukrajiny, odkud pochází zatím 21 případů. Dále se jedná o nákazu vzniklou buď v epidemiologické souvislosti s již potvrzeným onemocněním spalničkami, anebo jde o výskyt spalniček u osob, kterým byla podána pouze jedna dávka vakcíny, nebo které nebyly očkovány vůbec. Nutno poznamenat, že z celkového počtu 70 případů spalniček nebylo proti této infekci očkováno 39 osob,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Lékaři hlásí největší počet nakažených u dětí od jednoho do čtyř let. Spalničkami se však mohou nakazit i dospělí.

Virus spalniček se šíří vzduchem. Prvními příznaky bývá rýma, kašel a zanícené oční spojivky. Poté nastupuje horečka a na kůži se postupně objevuje červená až červenohnědá vyrážka. Nejprve za ušima, pak na tváři, trupu a na končetinách. Po překonání spalniček by měl být člověk proti nim celoživotně chráněn.

Jedním z důvodu zvýšeného výskytu spalniček může být klesající proočkovanost české populace, která se v současnosti pohybuje kolem 90 procent, uvedl náměstek ministerstva pro zdravotní péči Roman Prymula. Očkování proti spalničkám je v Česku povinné pro děti.

Imunita dána očkováním však může přibližně po třiceti až čtyřiceti letech postupně slábnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám