MENU
zdravy-zivot

Nezúfajte z cestovín, spravte z núdze cnosť. Ako s nimi za 2 mesiace zhodiť 5 kg?

Cestoviny si pri chudnutí odopierate zbytočne. Spravia vám väčšiu službu ako okruh na školskom dvore.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Nezúfajte z cestovín, spravte z núdze cnosť. Ako s nimi za 2 mesiace zhodiť 5 kg?

Vedci vyvracajú fakt, že z cestovín priberiete. Ustrážte si správne množstvo. Nakúpené zásoby sa vám teraz oplatia.

Špagety, penne, farfale, kolienka. Plné sacharidov, ktorých sa pri svojom fitrežime bojíte ako čert kríža. Zbytočne! Z cestovín – a to aj z tých z bielej múky! - priberiete len výnimočne. Kanadskí vedci dokonca dokázali, že z vás môže ubudnúť.

Nízky index aj BMI

Má to jednoduché vysvetlenie. Cestoviny majú naozaj nízky glykemický index (GI). Dvetisícpäťsto ľudí v štúdii potvrdilo, že ak ich jedli namiesto pečiva, ani jeden z nich nepribral. Len niečo vyše troch porcií cestovín týždenne, čo je približne jeden hrnček, počas 12 týždňov spôsobilo, že dokonca schudli, priemerne pol kilogramu. „Cestoviny znižujú telesnú hmotnosť a BMI v porovnaní so stravovacími modelmi s vyšším glykemickým indexom,“ ozrejmila Laura Chiavaroli z tímu vedcov z Department of Nutritional Sciences univerzity v Toronte.

Nezdá sa to byť veľa, no ak sa takto budete stravovať celý rok, výsledok bude okatejší. V ďalšej štúdii, metaanalýze viacerých, sa navyše ukázalo, že štyri mesiace na cestovinách pomohli účastníkom zhodiť až päť kilogramov! Idete do toho?

Vedci: Všetko je inak! Z proteínov priberáte, chudnúť pomáhajú sacharidy

Týždňová cestovinová diéta:

  • 3 x do týždňa 1 porcia
  • 1 porcia = 1 hrnček

Čo majú?

  • vápnik, železo a B-vitamíny, niacín a foláty, vlákninu, viac v celozrnných
  • nízky glykemický index – teda čas, kedy sa cukor z potravy dostane do krvného riečiska, čím rýchlejšie, tým je to pre organizmus a štíhlu líniu horšie

Poznáte 7 NAJdiét roku 2016? S týmito schudnete naozaj zdravo a navždy

Porovnajte:

  • celozrnné cestoviny – GI 32
  • makaróny – GI 48
  • špagety – GI 43
  • biele pečivo – GI 70-80

Nezabúdajte, že telo potrebuje všetky tri hlavné makroživiny teda tuky, bielkoviny aj sacharidy a to vo vyváženej miere. Schudnúť na sacharidovej diéte sa vám podarí len v prípade, že cestoviny kombinujete s ďalšími nízkokalorickými potravinami, najmä zeleninou, chudým mäsom a syrmi. Jar v plnom prúde je pre to ako stvorená :-)

Čítajte aj:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor