Hamáček: Míč je na jejich straně. ČSSD vyčká na 'koaliční' návrhy hnutí ANO

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček očekává, že hnutí ANO osloví ČSSD a přijde s podmínkami pro obnovení rozhovorů o vládě. Vyjednavače ANO pověřil zahájením rozhovorů výbor hnutí ve čtvrtek. Nabídku ANO by pak posoudilo předsednictvo socialistů, které by se pravděpodobně sešlo příští pátek, řekl novinářům Hamáček po jednání grémia strany.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:10 13. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hamáček z ČSSD

Jan Hamáček z ČSSD | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Hamáček nadále počítá s vnitrostranickým referendem, které by případnou koaliční dohodu mělo schválit.

Šéf ČSSD uvedl, že páteční jednání grémia nebylo mimořádnou reakcí na čtvrteční krok ANO. O situaci se nicméně mluvilo. „Oficiálně zatím žádná komunikace nepřišla. Pokud by nás ANO oslovilo, svolal bych jednání předsednictva, které jediné může rozhodnout, zda jednání obnovit,“ řekl novinářům Hamáček.

ČSSD proto bude čekat na oslovení, dodal. „Očekávám, že součástí bude nástin podmínek,“ popsal Hamáček. Nechtěl však zatím hovořit o tom, za jakých podmínek by obnovu jednání podpořil. „Nyní bych nechtěl něco tak zásadního komentovat, míč je na jejich straně,“ upozornil.

Post premiéra a ministra vnitra

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Andreje Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla kontrolovat ministerstvo vnitra.

Hlasovací koalice ve sněmovně? ANO se nejvíc shodne s komunisty, méně už s ČSSD a SPD

Číst článek

Na posledním sjezdu sociální demokracie jasně převažovalo pozitivní hodnocení ukončení rozhovorů, které pak účastníci sjezdu vzali na vědomí. Delegáti v Hradci Králové kritizovali, jak se Babiš během vyjednávání směrem k ČSSD vyjadřoval a choval. Vesměs zaznívalo, že obnova jednání by byla přípustná jen v případě, kdyby Babiš netrval na své účasti ve vládě.

Předsednictvo ČSSD by se mělo podle Hamáčka sejít příští pátek, protože je to velký orgán a je třeba jeho schůzi předem zorganizovat. „Pokud bychom dospěli k dohodě, bude předložena všem členům sociální demokracie k rozhodnutí,“ řekl. ČSSD je podle něj povinna jednat, protože je odpovědná strana a v Česku už dlouho chybí stabilní vláda.

'Mediální habaďůra'

'Neúspěch Babiše. Předčasné volby,' reagují někteří politici na konec jednání mezi ANO a ČSSD

Číst článek

„Jsem přesvědčen, že je to mediální habaďůra, neboť již 21. února pro své noviny premiér v demisi Babiš řekl: 'Premiérem budu a ČSSD nic nenabídnu',“ připomněl Bartoš rozhovor v Mladé frontě Dnes. ANO podle něj pouze dělá, že jedná. „Každopádně Andrej Babiš dále selhává v jednání a to štěpí nejen klub ANO, kde se řada poslanců štítí byť jen zvažované spolupráce s agresivní SPD,“ uvedl.

K „nahnědlé“ spolupráci se podle Bartoše staví kriticky i liberální evropští politici. „Což Andreji Babišovi vadí patrně ještě více než rizika ztráty lidí v ANO, které umí obratem nahrazovat, či masivní demonstrace v českých městech,“ uvedl Bartoš.

'Spojení s SPD je zátěží'

Dolejš novinářům při příchodu do sněmovny řekl, že rozhodnutí výboru ANO vnímá jako logické. „Andrej Babiš si uvědomil, že spojení s SPD může být zátěží, dokonce i v komunálních volbách, třeba tady v Praze by SPD zřejmě táhla ANO poněkud dolů. S vědomím tohoto hledá jiné varianty,“ uvedl.

ANO: Chceme obnovit vyjednávání s ČSSD. 'Diskuze straníků byla bouřlivá,' řekla Jermanová

Číst článek

Otázkou podle něj nyní je, zda ANO a ČSSD dokážou zakopat příkopy, které kvůli krachu jednání mezi nimi vznikly. „Opakované jednání nemusí být efektivnější. Záleží, jestli se dokážou přenést přes to, co se stalo,“ uvedl Dolejš. Na přístupu KSČM se podle něj nic nemění. Je připravena tolerovat vládu, přičemž varianta ANO s ČSSD jim „vcelku nevadí“ a i jejich programové prohlášení bylo poměrně rozumné.

Zemanova zodpovědnost

Podle Kalouska se budou sociální demokraté rozhodovat, zda krýt spolupráci hnutí ANO s komunisty a SPD. Poznamenal, že jakmile vláda ve sněmovně důvěru získá, nebude možné ji odvolat. „Budou pravděpodobně vyjednávat o podmínkách, které budou lepší než dřívější dohoda,“ uvedl.

Největší odpovědnost za to, že ani pět měsíců po volbách nemá Česko vládu s důvěrou, nese podle Kalouska prezident Miloš Zeman. „Normální prezident by něco takového netoleroval. Za ten současný marasmus nese bezpochyby největší odpovědnost,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme