'Nejsou to žádný nazdárci.' České hokejisty čeká v rámci Euro hockey challenge zápas s Francií

Francii si asi málokdo spojí s hokejem. Fungovalo to možná loni v květnu, kdy se v Paříži hrálo mistrovství světa. Jinak je to ale většinou v českých očích spíš země dobrého jídla, slavných spisovatelů, ale když už jsme u toho hokeje, tak i země, která umí vychovat hráče pro NHL. A právě do Francie zamířila česká hokejová reprezentace.

Tento článek je více než rok starý.

Amiens / Francie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink české hokejové reprezentace (archivní foto)

Trénink české hokejové reprezentace (archivní foto) | Zdroj: ČTK

„Z těch hráčů, kteří tam jsou, tak bych řekl Antoine Roussell z Dallasu. Nějakou dobu, když jsem byl aktivnější hráč, tak jsem proti němu. Je to hráč, který je hodně nepříjemný, je to někdo, koho bych chtěl mít ve svém týmu,“ říká pro Radiožurnál asistent trenéra Václav Prospala.

Michael Frolík z Calgary na hokejovém MS hrát nebude, očekává narození druhého potomka

Číst článek

Když ještě Prospal hrál, pamatuje Francii jako hokejového trpaslíka. A když vynecháme frázi, že se hokejový svět vyrovnává, nabízí Prospal jiné kvality hokejové Francie.

„Nechci být člověk bez respektu, nechci říct, že před pár lety to byli nějací nazdárci, ale všechny týmy umí bruslit, všichni mají zažitý nějaký systém. Poslední mistrovství světa bylo u nich doma, oni hráli na hranici bojovnosti a nasazení a myslím si, že tam odehráli velmi dobrý turnaj,“ domnívá se Prospal.

Francie zatím na velkých turnajích zásadní úspěch neudělala. Hráče s francouzským pasem ale najdete i v nejlepší lize světa. Pro Prospala nic překvapivého.

„Nepřekvapuje mě, že kluci, kteří se narodí ve Francii, se dokážou prokousat až do NHL. Dneska týmy z NHL mají skauty po celém světě. Dneska se dobří hráči rodí na celém světě, jen je třeba je najít,“ vysvětluje bývalý český hokejista a nyní i trenér prvoligového Motoru České Budějovice.

Národní mužstvo odehraje dva přípravné zápasy před mistrovstvím světa právě ve Francii. Pro představu, ve srovnání s Českem, to bude tak, že kdyby Paříž byla Praha, nastoupí Češi proti domácím nejprve zhruba někde v Liberci a pak na Kralupsku.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme