Zatím bez videorozhodčího. Kluby anglické Premier League chtějí víc testů

ČTK ČTK
13. 4. 2018 16:26
Podle statistik Mezinárodní pravidlové komise ze soutěžních zápasů byla přesnost verdiktů videorozhodčího 98,9 procenta.
Videorozhodčí při utkání Sparta - Mladá Boleslav
Videorozhodčí při utkání Sparta - Mladá Boleslav | Foto: Milan Kammermayer

Londýn - Anglická liga v příští sezoně videorozhodčího zavádět nebude. Dnes to odhlasovaly kluby Premier League, podle kterých je potřeba podrobnějšího testování. Videorozhodčí je v Anglii momentálně ve zkušebním provozu v zápasech Anglického a Ligového poháru.

Podle klubů je největší problém v tom, že v řadě případů nejsou verdikty videorozhodčího při zápasech jasně vysvětleny. "Je potřeba zlepšit především komunikaci s fanoušky na stadionu a také u televizních obrazovek," citovala prohlášení klubů agentura Reuters.

Videorozhodčí už v různých formách funguje ve 40 světových ligách včetně české nejvyšší soutěže, může být využit pouze v předem daných situacích - při dosažení branky a všem, co tomu předchází včetně ofsajdů, při rozhodnutí o penaltách, červených kartách a při chybné identifikaci hráčů.

Bez problémů se zavedení videa neobešlo v Itálii nebo Německu, kde však v březnu kluby jednohlasně schválily oficiální zavedení videa pro nadcházející ročník. Využití videa pro mistrovství světa v Rusku nedávno posvětila i Mezinárodní pravidlová komise IFAB. Podle jejich statistik ze soutěžních zápasů byla přesnost verdiktů videorozhodčího 98,9 procenta.

Po zavedení videa v Lize mistrů volal po středeční odvetě čtvrtfinále proti Realu Madrid i majitel Juventusu Turín Andrea Agnelli. Vedla ho k tomu sporná penalta v závěru utkání, která přinesla postup Realu.

"Sleduji, jak se v jednotlivých soutěžích zavádí video a poslední události mě přesvědčily, že i Liga mistrů absolutně potřebuje videorozhodčí. A to nejrychleji, jak to bude možné," řekl Agnelli pro klubový web. "Tady nejde o body, ale o prestiž a hodně peněz," dodal.

Juventus v odvetě smazal tříbrankovou ztrátu z prvního duelu, ale v nastavení Benatia v šestnáctce fauloval Vázqueze a rozhodčí nařídil pro Real penaltu, z níž Ronaldo rozhodl o postupu Realu. Podle Juventusu ale o penaltu nešlo, brankář Gianluigi Buffon dokonce za protesty dostal červenou kartu.

Faul Benatii na Vázqueze:

"Je třeba zabránit takovým chybám a jsem si jistý, že rozhodčí (Michael Oliver) bude nejvíc zklamanou osobou, až se podívá na záznam," míní Agnelli.

Zavedení videa do Ligy mistrů v únoru UEFA odložila s tím, že počká, v jakém světle se systém představí na červnovém mistrovství světa. "Nejsem proti zavádění technologie, protože i fotbal musí jít dopředu. Ale nikdo neví, jak to funguje v běžném provozu. A to by mohl být problém. Uvidíme, jak si povede na šampionátu v Rusku, a pak rozhodneme," prohlásil předseda UEFA Aleksander Čeferin.

Agnelli však může mít na zavedení velký vliv, jelikož je předsedou Evropské klubové asociace ECA, která sdružuje většinu účastníků Ligy mistrů.

 

Právě se děje

Další zprávy