Průzkum: Babiš by neměl být premiérem, nejpřijatelnější je koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM

Sestavení vlády by měl prezident svěřit podle tří pětin Čechů někomu jinému než premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Vyplývá to z průzkumu agentury Median, jehož výsledky v neděli zveřejnila Česká televize. Předčasné volby by se podle většiny lidí měly konat jen až po vyčerpání všech tří pokusů o sestavení vlády.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkum agentury Median pro Českou televizi zveřejněný v neděli 15. 4. 2018

Průzkum agentury Median pro Českou televizi zveřejněný v neděli 15. 4. 2018 | Zdroj: Repro ČT24

Prezident by měl pověřit jednáním o vládě jiného člověka než zatím neúspěšného šéfa ANO podle 61 procent účastníků průzkumu. Zhruba třetina lidí by nechala vyjednávat Babiše.

Průzkum agentury Median pro Českou televizi zveřejněný v neděli 15. 4. 2018 | Zdroj: Repro ČT24

Při výběru z dosud zmiňovaných variant složení vlády jsou Češi rozpolcení. Ani jedna sestava nemá nadpoloviční podporu veřejnosti. Největší podíl lidí by byl pro vládu ANO s ČSSD za podpory komunistů, o níž bude Babiš v příštích dnech opětovně jednat, nebo pro úřednickou vládu. Tyto dvě varianty by shodně volilo 37 procent dotázaných.

Babiš po schůzce se Zemanem: termín jmenování premiérem nemám, s ČSSD chceme rychlou dohodu

Číst článek

Nejmíň lidí chce vládu ANO, SPD a KSČM

Nejmenší podíl příznivců má vláda ANO s přímou účastí komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), a to 32 procent.

I voliči ANO jsou ohledně složení vlády nerozhodní. Spolupráci hnutí s ČSSD za tolerance KSČM by dalo přednost 52 procent z nich, mírně větší podporu - 55 procent - má menšinová vláda ANO podporovaná SPD a KSČM.

Z voličů sociálních demokratů by dalo 57 procent přednost vládě ANO a ČSSD za podpory KSČM. Žádná z ostatních variant neměla u příznivců ČSSD nadpoloviční podporu.

Předčasné volby by si hned vybralo místo dalších jednání o vládě jen 20 procent lidí. Většina - 55 procent - by vyčerpala všechny pokusy o sestavení vlády a až po jejich neúspěchu by přistoupila k volbám.

Median průzkum dělal v posledních dnech - mezi 11. a 13. dubnem. Zúčastnilo se ho 1018 lidí starších 18 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme