Slovenský ministr vnitra Drucker rezignoval. Nepodařilo se mi zmírnit rozdělení společnosti, přiznal

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 16. 4. 2018 17:09
Tomáš Drucker už dříve řekl, že není správné odvolat policejního prezidenta Tibora Gašpara. Jeho odchod požadovaly desetitisíce Slováků, kteří kvůli tomu v neděli vyšli do ulic.
Tomáš Drucker a Andrej Kiska
Tomáš Drucker a Andrej Kiska | Foto: ČTK

Bratislava - Nový slovenský ministr vnitra Tomáš Drucker v pondělí před novináři oznámil, že podá demisi. Nemyslí si totiž, že by bylo správné odvolat policejního prezidenta Tibora Gašpara, jak žádají demonstranti, kteří se domáhají změn po dosud neobjasněné vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Drucker plánuje vzdát se politické kariéry a stáhnout se z veřejného života, uvedl server Pravda.sk.

Dvojnásobná vražda vyvolala v zemi politickou krizi, která si vynutila změny ve vládě, včetně odchodu Roberta Fica z křesla premiéra a Roberta Kaliňáka z čela ministerstva vnitra.

Rekonstrukcí koaliční vlády, v jejímž čele stanul Peter Pellegrini z Ficovy strany, ale krize neskončila. Desetitisíce Slováků v neděli opět vyrazily do ulic, aby si vynutily vládní reformu a odchod policejního prezidenta Tibora Gašpara a zvláštního prokurátora Dušana Kováčika.

Za Gašparovo odvolání se opakovaně vyslovil i prezident Andrej Kiska, který změny ve vedení policejního sboru podporuje dlouhodobě. Pondělní rozhodnutí Druckera ho očividně překvapilo stejně jako zřejmě celou slovenskou politickou scénu. Kiskův mluvčí Roman Krpelan novinářům řekl, že prezident prozatím reagovat nebude, učiní tak až v úterý.

Drucker uvedl, že mu policejní prezident nabídl svou funkci, ale nemyslí si, že by odvolání Gašpara bylo správné a spravedlivé. Otázka však rozděluje společnost, Gašparovo jméno je totiž stále spojováno s exministrem Kaliňákem.

"Nemám právo setrvávat ve funkci ministra vnitra," řekl Drucker s tím, že chce svou demisí snížit napětí v rozdělené společnosti. "Cítím se v tomto rozhodnutí naprosto svobodný," dodal.

Sám Gašpar tvrdí, že takovýto krok ministra nečekal. "Rozhodnutí ministra vnitra Tomáše Druckera neodvolat mě z funkce prezidenta policejního sboru, ale současně podat demisi, která sdělil na dnešní tiskové konferenci, jsou pro mne překvapivá a nečekaná. K uvedené situaci se vyjádřím co nejdříve po důkladném zvážení všech okolností," uvedl Gašpar ve svém prohlášení.

Drucker býval ve Ficově vládě ministrem zdravotnictví. Opoziční tisk jej kritizoval i kvůli podezřelým pozemkovým obchodům jeho manželky, která se poté podle Druckera rozhodla zanechat podnikání. Z funkce ministra vnitra odstoupil po třech týdnech.

 

Právě se děje

Další zprávy