Hlavní obsah

První mobil se třemi hlavními fotoaparáty je levnější, než se čekalo

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se v Česku začal oficiálně prodávat nových chytrý telefon Huawei P20 Pro, který jako vůbec první přístroj na světě láká na tři hlavní fotoaparáty. Zajímavá novinka je navíc levnější, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Huawei P20

Článek

Při premiéře výrobce oznámil, že cena modelu P20 Pro bude bezmála 22 000 korun. Konkurenční boj mezi tuzemskými prodejci však udělal své, a tak ceny novinky startují podle Zboží.cz už na 19 214 Kč. Sluší se nicméně podotknout, že většina obchodů přístroj nabízí za více než 21 000 Kč.

Největším lákadlem nové vlajkové lodi jsou tři hlavní fotoaparáty. Dva spolupracují dohromady, jeden snímač se tak u smartphonu stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Třetí fotoaparát na zadní straně pak funguje jako bezztrátový zoom, je totiž napojen na teleobjektiv s dvojnásobným přiblížením. Má však rozlišení pouze 8 MPx, zatímco druhé dva senzory na zadní straně nabízejí 20 a 40 MPx. Mimochodem fotoaparát na čelní straně nabízí rozlišení 24 megapixelů a je doplněn o funkci vylepšení vzhledu pomocí umělé inteligence.

Další praktickou funkcí je Huawei AIS, tedy stabilizace obrazu řízená umělou inteligencí. Zařízení z řady P20 navíc při natáčení videa podporují šestiosou stabilizaci a „slow motion” režim s 960 snímky za sekundu pro jasné a detailní záběry.

Huawei P20 Pro je vybaven 6,1palcovým displejem, operačním systémem Android a osmijádrovým procesorem Kirin 970, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,36 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Do vínku dostal přístroj také 6 GB operační paměti a 128 GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Jde to i levněji

V prodeji se tento týden objevila také odlehčená verze Huawei P20. Ta nabídne menší 5,8palcový displej, 4 GB operační paměti a pouze duální fotoaparát na zadní straně. V ostatních parametrech bude odlehčená novinka stejná jako přístroj se slůvkem Pro v názvu.

Případní zájemci o odlehčený model P20 zaplatí v tuzemských obchodech od 14 154 Kč, což je také méně, než se očekávalo. Doporučená cena udávaná výrobcem je totiž 16 990 Kč.

Více se o obou nových smartphonech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Huawei P20

Foto: archív výrobce

Huawei P20

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám