Milují útok v Sýrii a soutěží v konferencích, tepali Zeman s Babišem ministry. Šlechtová se ohradila

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
17. 4. 2018 18:00
Vojenský útok Západu proti Sýrii vyvolal slovní přestřelku českých ústavních činitelů.
Karla Šlechtová.
Karla Šlechtová. | Foto: ČTK

Praha - Víkendový útok USA, Spojeného království a Francie na pozice syrského režimu vedl prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše ke kritickým slovům vůči ministrům zahraničí a obrany Martinu Stropnickému a Karle Šlechtové. Poslední jmenovaná se na sociální síti Facebook ohradila proti dezinterpretaci svých reakcí na útok.

Šlechtová k podobnému kroku nepřistupuje často. Není členkou hnutí ANO a navíc ji provází pověst ženy loajální k prezidentovi Zemanovi.

Ten byl vůči ní kritický po útoku, kterým západní státy reagovaly na zprávy o nasazení chemických zbraní. A zároveň naznačil, že nad jejím dalším působením ve vládě je otazník.

"Jste alespoň zatím ministři vlády České republiky, nikoliv vlády USA, Velké Británie nebo Francie," vzkázal Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1. Premiér Babiš ho na nedělní schůzce v Lánech prý informoval, že dva jeho ministři "málem organizovali akce, jak milují útok na Sýrii".

Babiš byl po nedělní schůzce s prezidentem vůči svým ministrům také kritický. "Zaznamenal jsem, že naši dva ministři soutěžili v prohlášeních a dělali různé konference. (…) Ten útok samozřejmě nic neřeší," řekl po schůzce se Zemanem. Zahájil tím další názorový obrat, den předtím totiž útok na Sýrii podpořil.

Nepřevracejte má slova, píše Šlechtová

Šlechtová nyní na Facebook napsala: "V sobotu jsme se vzbudili a zjistili, že došlo k vojenskému útoku. Pokud by někdo chtěl převracet má slova či mi vkládat jiná vyjádření do úst, informuji, že povinnost ministra obrany je informovat o bezpečnosti našich obyvatel, což jsme učinili."

K tomu připojila své sobotní vyjádření pro média, v němž se prakticky výhradně zaměřila na to, zda jsou Češi v oblasti v bezpečí. "Musím zde říci, že vojenský útok byl odveta za použití chemických zbraní ze strany a v rámci státu Sýrie," řekla ve větě, kterou Zeman interpretoval jako "milování útoku".

"Vše je v příspěvku. Splnila jsem roli ministryně obrany a jako česká politička informovala české občany o bezpečí naší české země a našich českých občanů v Damašku na ambasádě a našich vojáků v misi UNDOF (na Golanských výšinách, pozn. red.)," reagovala Šlechtová na dotaz Aktuálně.cz, zda naráží právě na slova Babiše a Zemana, nebo ještě na něco jiného.

Ministr zahraničí Martin Stropnický po útoku uvedl, že Američané poděkovali Česku za podporu a označili ČR za spolehlivého spojence. Předtím označil zásah spojenců za legitimní, o použití chemických zbraní syrským režimem podle něj není pochyb.

Kromě Zemana a Babiše útok na Sýrii kritizovali také komunisté a SPD. Hnutí Tomia Okamury označilo ministry Martina Stropnického a Karlu Šlechtovou za "sluhy cizích zájmů".

V sobotu Karla Šlechtová přešla bez komentáře otázku, zda Česká republika jako členská země NATO věděla o útoku předem. Vyjádřením o sobotním ranním "zjištění" však naznačila, že pravděpodobně nikoliv.

Západní státy uvedly, že útok byl trestem za použití chemických zbraní syrským režimem proti civilistům. Sýrie v minulosti bojové látky opakovaně použila, nyní kritici namítali, že poslední útok na předměstí Damašku není dostatečně vyšetřený. Syrské a ruské síly na zemi nicméně posléze odmítly mezinárodním inspektorům oblast zpřístupnit.

Útok spojenců nevedl k žádným obětem na životech, zařízení spojená s chemickými zbraněmi byla podle Západu úspěšně zničena.

 

Právě se děje

Další zprávy