„Karla i Miloše jsem sbalila já a netajím se tím! Není na tom nic špatného, zamilovat se a potom o dotyčného usilovat,“ míní Martina Formanová (52), rodným jménem Zbořilová.

Pět minut a...?

Gotta potkala na večírku jako osmnáctiletá studentka brněnského gymnázia. „Karel byl na rozdíl od většiny mých vrstevníků zajímavý a přitažlivý. Vždycky elegantně oblečený a téměř neznatelně voněl kořeněnými parfémy. Znal německého kancléře i Helenu Vondráčkovou, historii i zeměpis, miloval filmy,“ vysvětluje Martina, proč se do Slavíka okamžitě zamilovala. Přátelé jejich vztahu dávali maximálně pět týdnů a rodiče byli z dcery zoufalí.

„Maminka to ještě brala romanticky, otec z toho ale byl na nervy. Pragmaticky mě varoval – holka, to nemá budoucnost! Podíváš se do světa, kam nepatříš a nikdy patřit nebudeš. Teď budeš chvíli ve větru a potom se budeš velmi těžce vracet do normálního života,“ vzpomíná Formanová, která si navzdory rodičům ale prosadila svou. „I kdyby to mělo trvat jenom pět minut...“ říkala si. Vztah se Slavíkem brala vážně. Chtěla s ním děti a chtěla si ho vzít.

Byl jí nevěrný

Však také jakmile odmaturovala, slavnostně oznámila Karlovi: „V Praze jsem si pronajala byt!“ Gott se lekl, nechtěl ani náhodou žádné závazky, natož s někým bydlet. Rozešli se a Karel si začal s krásnou Jitkou Svobodovou (52). Potom se s Martinou zase dali dohromady, ale ona už najednou nemohla dál. Gott si s nějakou tou nevěrou dál nelámal hlavu a to jí vadilo.

Přestože ho milovala, unáhlila se a dala mu po pěti letech s přestávkou kopačky. A když si to rozmyslela, zpěvák na to už neslyšel. „Byli jsme každý v jiném životním období. Karel měl bouřlivácké, já jsem byla zralá usadit se,“ konstatuje Martina, která kvůli němu dokonce studovala FAMU, protože mu chtěla imponovat.

Svatba z trucu

Z nepovedeného vztahu se Slavíkem byla nešťastná. A než se doma utápět v slzách, tak raději odletěla zapomenout za sestrou do USA. Tam se z trucu provdala za Američana. Manželství ale nefungovalo, a tak ho hned zrušili. To bylo v době, kdy měla Martina už jen rok na to, aby odevzdala diplomku na FAMU. Napadlo ji, že by jí mohl pomoct slavný krajan Miloš Forman. Vyhledala ho, šli spolu na večeři a stalo se, co neočekávala – bezhlavě se zamilovala!

Šla za papežem

Tehdejší režisérova manželka, herečka Věra Křesadlová (74), žila s jejich dvojčaty Petrem a Matějem (53) v Praze a Miloš už dávno v USA. Měl spoustu známostí, ale až na drobné epizodky bydlel sám. „Nezvykne si už na společné soužití. Neber to vážně, raní tě to,“ varovala Martinu maminka, stejně jako tatínek, když jim představila Gotta. Tentokrát se ale mýlila.

Martina s Milošem spolu nejen zůstali, ale ambiciózní absolventka FAMU se vypracovala až na režisérovu osobní asistentku. Když Gott viděl film Lid versus Larry Flint a v titulcích četl – první asistentka režie: Martina Zbořilová, poznamenal: „Šla přímo za papežem! Co by taky někde klepala na dveře...“

Až do smrti

Po premiéře filmu se Martina rozhodla, že se o Miloše chce starat i v soukromí. „Někdo se upne na svou kariéru, ale já na té své tolik nelpím. Mně stačí žít vedle člověka, kterého si vážím a který ve mně vzbuzuje respekt. Uspokojuje mne starat se o Miloše.“ A starala se, až z toho vznikla další dvojčata – Andrew (20) a James (20).

Jejich narozením v roce 1998 Martina definitivně Miloše sbalila. Režisér se také po 35 letech manželství s Křesadlovou rozhoupal a v roce 1999 se rozvedl. V témže roce si vzal Gottovu exmilenku za manželku. A žili spolu šťastně až do Milošovy smrti...

VIDEO: Šok! Vdova po Formanovi (†86) Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti!

Video
Video se připravuje ...

Vdova po Formanovi (†86) šokovala: Miloše tajně pohřbila dva dny po smrti! Blesk TV

Fotogalerie
17 fotografií