Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Letadlu vybuchl 10 km nad zemí motor: Cestující vytáhl podtlak rozbitým oknem ven

17. dubna 2018
19:31

Děsivá událost se odehrála na palubě letadla směřujícího z New Yorku do Dallasu. Poté, co letounu explodoval motor, jeho část prorazila okénko v prostoru pro cestující. Podle svědků pak byla jedna pasažérka částečně „vysáta“ ven z okna. Ostatní pasažéři ji museli vtáhnout dovnitř. Úřady později oznámily, že si nehoda vyžádala jednu oběť, aniž upřesnily, zda šlo o tuto ženu, a dalších sedm lidí utrpělo menší zranění. Z předchozích informací však vyplývalo, že zemřela právě ona.

Motor vybuchl ve výšce zhruba 32 000 stop (10 kilometrů) nad zemí, zatímco letadlo bylo na cestě z New Yorku do Dallasu. Na palubě letu společnosti Southwest Airlines bylo v té době 143 cestujících a pět členů posádky. Letadlo se otočilo zpátky, aby provedlo nouzové přistání ve Philadelphii. Jedna z části vybuchlého motoru však trefila přímo jedno z oken. To se pak vysypalo a začal působit podtlak, který ženu u okénka táhl ven.

Poté, co spolucestující zatáhli ženu zpět dovnitř, se jí ujala zdravotní sestra a sanitář, kteří shodou okolností byli rovněž na palubě. Žena pak byla přemístěna do nemocnice. Šéf filadelfských hasičů Adam Thiel později uvedl, že do nemocnice byla převezena jedna osoba v kritickém stavu, a dodal, že sedm dalších cestujících bylo ošetřeno pro drobná zranění, ale nikdo podle něj nebyl převezen do nemocnice.

Cestující vypověděli, že nejdříve uslyšeli hlasitý hluk a pak s hrůzou sledovali, jak se na ně seshora vysypaly kyslíkové masky. Letoun už v té chvíli letěl deset minut jen s jedním motorem a mířil k nouzovému přistání ve Philadelphii.

„Zdá se, že se řítíme dolů k zemi!“

Celou událost popsal televizní stanici CNN Kristopher Johnson, jeden z cestujících. Byli jsme na západ od Philadelphie ve výšce 30 000 stop a najednou jsme slyšeli strašný třesk. Pak jsme ucítili, jak jeden z motorů odpadl. Kyslíkové masky na nás automaticky spadly. Počítám, že jsme vmžiku klesli až tak na 25 000 stop. Pilot pak oznámil, že měníme trasu a letíme do Philadelphie, ptal se, jestli někdo není zraněn. O příhodě se ženou u okýnka jsem se dozvěděl až později, seděl jsem v přední části a měl masku na tváři. Po přistání jsme byli hlavně vděční posádce. Piloti odvedli skvělou práci. Při vystupování jsem si vyfotil poškozené místo a vypadá to, že to úplně rozlomilo levý motor.“ 

Zážitky další cestující byly zřejmě podstatně horší. „Všude byla krev,“ řekla Martinez Anne-Marie Greenová, která seděla poblíž okénka rozbitého kusem motoru, televizi CBSN.

Jiný cestující, Marty Martinez, poslal na Facebook krátké video, kde ukázal, jak si navléká kyslíkovou masku. „S letadlem se děje něco špatného!“ napsal k tomu. „Zdá se, že se řítíme dolů!“ 

Další cestující Amanda Bourmanová řekla agentuře AP, že seděla v zadní části letadla, když ji probudila ohromná rána. „Někteří cestující brzy začali nahlas plakat, zatímco jiní vykřikovali slova povzbuzení a odhodlání,“ řekla mimo jiné. Její manžel, Timothy potvrdil, že někteří cestující začali v panice křičet. Bourman řekl, že cestujícím pilot přes reproduktory řekl, že se bude snažit dopadnout měkce. Nakonec byl ale pilot schopen přistát.
Trasa letadla, jemuž explodoval motor. Trasa letadla, jemuž explodoval motor. | USA Today

Cestující po přistání především chválili pětičlennou posádku letounu. „Jsou to hrdinové, když dokázali všech 143 cestujících dostat za těchto okolností dostat na zem živé,“ řekl jeden z nich.

gabreta ( 18. dubna 2018 11:36 )

Z článku se dozvíš akorát kraviny. Nikoho podtlak ven nevycucnul. Ten mrtvej jí dostal úlomkem motoru a na zranění zemřel.

kukuku ( 18. dubna 2018 07:59 )

Brečíš správně, ale na nesprávném hrobě. Může za to překladač Google. Přečti si celý článek, některé věty v češtině nenesou žádné stopy působení myslící osoby.

hanka cool ( 17. dubna 2018 23:18 )

No vážně, pořád dokola mě překvapuje kolik blbcu mezi námi žije a ani se nestydí se projevovat jak úplní idioti, kdyby byl na palubě někdo blízký, nejspíš by mluvili jinak... Měli štěstí že je ti piloti zachránili všechny​.. Klobouk dolů

bre-burda ( 17. dubna 2018 21:14 )

Který debil formuloval ten nadpis? Vcucnout může něco z venku dovnitř, nikoli opačně. A nebylo to okno ale vysál ji venkovní podtlak. Opravdu inteligent!

lunatic ( 17. dubna 2018 21:07 )

Southwest by okamžitě měla připočítat tento nadstandartní zážitek k ceně letenek ... a to i Rusům -pokud byli na palubě

Zobrazit celou diskusi