Miroslav Horák
18. dubna 2018 • 04:40

Vítězný typ k reprezentaci? V hledáčku je boss Komety Zábranský

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové Česko dál hledá nového kouče národního týmu. Ten stávající, Josef Jandač, se definitivně domluvil na angažmá v ruském Magnitogorsku a po květnovém šampionátu v Dánsku uvolní post. Kdo za něj? Čerstvé stopy vedou k Liboru Zábranskému. „Jednání o nástupci vstoupila do závěrečné fáze,“ přiznává prezident svazu Tomáš Král.



V minulých dnech se pracovalo na naverbování Martina Straky k národnímu týmu na místo Josefa Jandače , jemuž končí smlouva a jenž odchází do KHL, jak včera oficiálně potvrdil. Ovšem podle posledních informací vysněný adept se po fázi rozmýšlení rozhodl vrátit pobídku a k řadě funkcí v Plzni další nepřidat. „Je to přesně tak. Měl by toho moc, nestíhal by všechno,“ řekl včera zdroj deníku Sport. Ten už dříve nadhodil, že v rámci svazového náběru hned za Strakou parkuje jméno Libora Zábranského, bosse Komety. A nyní veškeré indicie tuto tezi potvrzují.

Volba šéfa národního týmu je poměrně choulostivá otázka. V éře protivného medailového půstu je třeba volit obzvlášť precizně. Reprezentace sebrala z ledu cenný kov naposledy na mistrovství světa 2012 ve Finsku, kdy tým Aloise Hadamczika přivezl domů bronz.

Od té doby ani cink. Celkem pět šampionátů, dvě olympiády, navrch Světový pohár ukončený v základní skupině. Hadamczik, Růžička , Vůjtek , Jandač. Všechno silná jména, pokaždé však stejný nebo obdobný finiš podniku. Ani v sestavě často vyšperkované nejlepšími Čechy z NHL se blyštivá odměna nedotáhla.

Kouč Jandač, jenž byl u posledního světového primátu v Německu 2010 jako asistent Vladimíra Růžičky, často připomíná, že český hokej v současné době na medailové ozdoby nemá hráčskou kvalitu. Tak ji zkusí z totožného či velmi podobného ranku hráčů vykutat někdo jiný. A mohl to být právě 44letý šéf brněnské pýchy, muž, který ji postavil na nohy, vrátil ji rozcupovanou sebedůvěru a naučil vítězit.

Že je to překvapivá volba a nějak vám to nesedí? Ano, na první pohled se to může zdát nečekané, vždyť Zábranský sestoupil na extraligovou střídačku jaksi z nouze, když nesehnal adekvátní jméno pro roli vládce brněnské střídačky. Boss, náčelník, velitel? To všechno ano, ale kouč národního týmu?

Co je klíčové, loni z toho byl extraligový titul, aktuální tažení za obhajobou je všem známé. Hráči si jeho přítomnost pochvalují. I na svazu zbystřili: tenhle model funguje. Proto se zaobírali Strakou, jenž dělá skoro totožné zázraky v Plzni, a na mysli mají Zábranského.

Svaz evidentně sází na příchod silné osobnosti s košatou hráčskou minulostí, kterou budou uznávat hokejisté napříč všemi světovými soutěžemi. Straka i Zábranský jsou vítězné typy, o tom netřeba nikoho přesvědčovat.

Libor Zábranský na střídačce Komety udílí pokyny.
Libor Zábranský na střídačce Komety udílí pokyny.

Sám Jandač před časem uznal, že je na místě kormidlo národního mužstva opustit. Ve chvíli, kdy se kontrakt blíží ke svému konci a pohled zpět ukazuje, že očekávaný progres nenastal. Vysněná medaile stále může přijít, těžko však na ni může svaz čekat na poslední možnou akci. A Jandačovy kontakty s KHL mluví rovněž jasnou řečí. Pakt s Magnitogorskem se neupekl přes noc. Vše už dlouhé týdny směřovalo ke změně.

Zábranský chtěl do Komety Růžičku

Hokejovými kuloáry se poslední dobou neslo, že Straka je nalomený a teoreticky připravený národní návrh vzít za svůj, v rámci toho připravoval trenérský štáb pro příští ligový ročník, v čele s Ladislavem Čihákem a Jiřím Hanzlíkem. Avšak nakonec tedy ne.

Jak to dopadne v Kometě po sezoně? Nehledě na nynější námluvy ČSLH se Zábranským bylo údajně ve hře angažování velké ryby – Vladimíra Růžičky. Nakonec však z toho sešlo a vůdce dvojnásobných mistrů světa má přes všechny atraktivní nabídky rozjet další sezonu v Chomutově.

Úvahy o členech nového trenérského štábu jsou nyní ve velmi rané fázi, byť i tato problematika se v minulých týdnech přetřásala. Ve hře měl být například vítkovický Jakub Petr či liberecký Filip Pešán, přičemž druhý jmenovaný měl nabídku na pozici asistenta odmítnout.

Na tahu je nyní Libor Zábranský.

Trenéři reprezentace od poslední medaile v roce 2012
ALOIS HADAMCZIK - MS 2013 (čtvrtfinále), ZOH 2014 (čtvrtfinále)
VLADIMÍR RŮŽIČKA - MS 2014 (4. místo), MS 2015 (4. místo)
VLADIMÍR VŮJTEK - MS 2016 (čtvrtfinále)
JOSEF JANDAČ - Světový pohár 2016 (skupina), MS 2017 (čtvrtfinále), ZOH 2018 (4. místo)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud