Čapí hnízdo je hnus a fraška, říká Mayerová, která žádala o dotaci. Část obviněných dál stůně

Lukáš Prchal Lukáš Prchal
18. 4. 2018 11:10
Vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo premiéra v demisi Andreje Babiše je stále v plném proudu. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch Aktuálně.cz řekl, že v nejbližších dnech rozhodne o stížnostech, které poslalo všech jedenáct obviněných už před půlrokem.
Farma Čapí hnízdo, kterou přes svůj svěřenský fond vlastní premiér Andrej Babiš.
Farma Čapí hnízdo, kterou přes svůj svěřenský fond vlastní premiér Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Může se zdát, že kauza Čapí hnízdo premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v době, kdy vyjednává o sestavení nové vlády, zmizela ze světa.

Vyšetřování kolem údajně neoprávněné padesátimilionové evropské dotace na farmu ale dál běží. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch Aktuálně.cz řekl, že v nejbližších dnech rozhodne o všech stížnostech, které poslalo všech jedenáct obviněných už před půlrokem. Ti protestují proti zahájení trestního stíhání v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo, kterou měla premiérova firma dostat neoprávněně, a porušit tak zákony Česka a unie.

"Do konce dubna chci rozhodnout o jedenácti stížnostech," řekl žalobce Šaroch. Kromě toho i nadále probíhají další úkony ve vyšetřování: doplňovací výslechy nebo třeba vyhodnocování důkazů a sesbíraných dokumentů.

Někteří obvinění dál tvrdí, že jsou na tom zdravotně špatně. "Stále trvá stav, že někteří se odvolávají na své zdravotní problémy. Ty problémy stále trvají," uvedl Šaroch. Server Neovlivní před časem uvedl, že má jít o premiérovy děti z prvního manželství a Babišovu ženu Moniku.

Šaroch nechce odhadovat, jak dlouho ještě vyšetřování potrvá. "Ani zhruba to nechci říkat. Už v prověřování jsem měl nějaký předpoklad, kdy kauzu uzavřeme, protože mi to tehdy úplně nevyšlo, tak nechci sdělovat ani svou představu," dodal žalobce.

Aktuálně.cz zaslalo sérii otázek advokátům premiéra Babiše, ti se však nechtěli vůbec vyjadřovat s tím, že nemají mandát o aktuálním vývoji kauzy mluvit.

"Politická fraška a záminka proti Babišovi"

Jedna z obviněných, bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová, dál trvá na tom, že při žádosti o dotaci bylo vše v pořádku. A to i poté, co si prostudovala v originále zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF.

"Vše mě akorát utvrzuje v tom, že z pohledu přípravy žádosti, jejího podání a po celou dobu mého působení v představenstvu společnosti bylo vše plně v souladu s platnými zákony a jejich výklady. A celý případ se proměnil v politickou frašku a v záminku, proč nemít Babiše za premiéra," tvrdí Mayerová.

"Přitom je to křivé obvinění. Chápu, že jsou s ním jednání komplikovaná, ale místo toho, aby předsedové stran přiznali, že s ním neumí jednat a že se ho bojí, tak se vymlouvají na obvinění. Je to hnus a přehlídka alibismu a populismu," soudí bývalá náměstkyně.

Úřad proti podvodům OLAF dospěl k závěru, že mohlo dojít k podvodu, protože při žádosti o dotaci pro Farmu Čapí hnízdo byly podány nepravdivé a neúplné informace.

Mayerová odmítla sdělit, co po ní policie chtěla při výsleších objasnit. Kauza jí ale připadá jako nekonečný příběh. "Výslechy stále probíhají a vzhledem k tomu, že je to skutečně živá kauza, tak se detailněji nemohu v tento moment vyjádřit," dodala Mayerová, která stále doufá, že policie anebo státní zástupce "prohlédne" a celou kauzu zastaví.

Kvůli dotaci pro Čapí hnízdo je obviněno 11 lidí. Kromě premiéra Babiše je obviněna i část jeho rodiny a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Všichni jsou obvinění kvůli tomu, že Farma Čapí hnízdo, kterou nyní vlastní premiér přes svůj svěřenský fond, získala neoprávněně evropskou dotaci. A účelově měla předstírat, že je malá firma, která má na dotaci nárok.  

Na to upozornili i auditoři z Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Jejich kompletní zprávu získaly a zveřejnily na začátku roku Hospodářské noviny a Aktuálně.cz. Zpráva upozorňuje na podezření z trestných činů podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

"Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídicímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili," uvedl OLAF v úvodním shrnutí zprávy.

 

Právě se děje

Další zprávy