Komisi pro GIBS povede poslanec ANO. Zaslouží to větší "demošku" než Ondráček, zlobí se piráti

Domácí Domácí
Aktualizováno 18. 4. 2018 19:58
Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. Mašek jich dostal 105, Majerová Zahradníková 37 a Ferjenčík 30.
O funkci předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS se nyní ucházejí Jiří Mašek (ANO), Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti) | Video: DVTV

Praha - Předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS se stal Jiří Mašek z ANO. Poslanec uspěl ve středeční tajné volbě v Poslanecké sněmovně, když dostal 105 hlasů, ke zvolení bylo nutných 88. O post se ucházeli také Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) a Mikuláš Ferjenčík (piráti). Zahradníková dostala 37 a Ferjenčík 30 hlasů.

Místo v čele komise pro kontrolu GIBS se uvolnilo potom, co na ně rezignoval začátkem března Zdeněk Ondráček (KSČM).

Maškovo zvolení kritizuje opozice. "Šéfem komise pro kontrolu GIBS zvolen zástupce vlády. ANO pokračuje v drancování ČR jako horda nájezdníků. Kontrolní pozice vždy patřily opozici. ANO opět popřelo to, co půl roku říkalo," uvedl lidovec Marek Výborný.

"Mlátičku Ondráčka, který byl dosazen Babišem do funkce předsedy komise pro kontrolu GIBS, nahradil přímo člen ANO. Proč mít loutku, když to můžete řídit napřímo, že?" reagoval šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. "Upřímně si myslím, že si to zaslouží větší demošku než Ondráček," dodal Mikuláš Ferjenčík, který za piráty na funkci kandidoval.

"Hlasovací koalice ANO a extremistů z SPD a KSČM se zase pochlapila a zvolila do čela komise pro dohled nad GIBS nominanda ANO. A to i přes všechny dohody i zvyky, že takové místo patří opozici. Smutné," doplnil Vít Rakušan ze STAN.

Výkonná rada ODS pokládá volbu poslance ANO do čela komise pro kontrolu GIBS za další porušení dohod a slibu, že vedení stálých komisí bude příslušet opozici. "Andrej Babiš tak završil své ovládnutí GIBS, která kontroluje nezávislost policie," uvedla v dnešním usnesení.

"Ovládání bezpečnostních složek ze strany trestně stíhaného premiéra pokračuje: nejdřív předseda vlády Babiš dotlačil ředitele GIBS Murína k rezignaci a dnes si zařídil 'samokontrolu' inspekce tím, že komisi pro kontrolu GIBS povede poslanec vládního hnutí ANO," napsal pak šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Ondráček, jehož nominace do čela komise budila spory, vedl komisi jen několik dní. Rezignací předešel sněmovnímu hlasování o svém odvolání, které chtěla prosadit většina stran. Části poslanců vadilo Ondráčkovo působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním shromážděním. Kvůli jeho zvolení demonstrovali lidé v několika městech.

Majerová Zahradníková a Ferjenčík byli ve volbě předsedy komise zkraje března Ondráčkovými protikandidáty. Ferjenčík tehdy vypadl v prvním kole. Majerovou Zahradníkovou porazil Ondráček v kole druhém. Maška nominovalo hnutí ANO premiérově.

 

Právě se děje

Další zprávy