Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový VW Golf: Osmá generace už krouží na Nürburgringu!

Tomáš Dusil
Jak bude vypadat příští Volkswagen Golf již osmé generace, zatím nevíme. Ale co technika?

Nové vydání golfu by mělo o něco delší (jak je ostatně patrné z testovací muly) a současně o něco širší. Podobně jako exteriér se údajně málo změní také kabina. Dle fotek vozu zachyceného při testování je odlišná na první pohled páka voliče samočinné převodovky.

Samotný Volkswagen již potvrdil, že nového Golfu se dočkáme už v příštím roce. Výroba by ve Wolfsburgu měla začít v červnu, což koresponduje s novým modelovým rokem, v tomto případě 2020. Informace o termínu zahájení výroby pochází ze summitu 120 klíčových subdodavatelů komponentů pro nový Golf ze začátku tohoto roku.

„Nový Golf přinese do kompaktní třídy dosud nevídanou konektivitu a hlavně další pokrok ve funkcích autonomního řízení vozidla,“ nechal se slyšet Karlheinz Hell, šéf divize pro malá auta značky Volkswagen. Na palubě tak bude více elektroniky než dosud, což je asi očekávané. Ve skutečnosti to přinese více řidiči a posádce, neboť přibudou asistenční systémy. Standardem má být „digitální kokpit“.

Naopak základní technický „hardware“ bude vycházet ze stávající modulární techniky MQB. To znamená nejen shodné některé „plechy“, ale také hnací řetězec, který bude využívat již známých motorů a převodovek. Motor 1.6 TDI bude nahrazen menší 1.5 TDI a dále se počítá s již známou 1.5 TSI. Už nyní se ale lze dočíst o snížení hmotnosti vozu průměrně o 70 kg. K tomu by mělo pomoci širší využití lehkých materiálů.

Volkswagen také slibuje, že nová generace golfu přinese do kompaktní třídy 48voltové napětí palubní sítě v rámci polovičního, tedy takzvaného mild hybridu. Ten by měl být alternativou ke vznětovým verzím, s jejichž nabídkou chce být Volkswagen údajně opatrnější.

U vrcholných variant GTI a R se počítá s výkonem 250, respektive 350 koní. Chybět by neměla verze GTE, naopak s e-Golfem se dle dostupných informací nepočítá. Jak to ale nakonec bude, to se uvidí v příštím roce. Oficiální premiéru si vůz odbude na podzim na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Tomáš Dusil

Doporučujeme