V Motole budou operovat roboti. Nemocnice otevře nové centrum chirurgie

Robotické oddělení v Motole

V Motole budou operovat roboti. Nemocnice otevře nové centrum chirurgieNOVÉ
Robotická operace v Motole Foto:

Foto: Fakultní nemocnice Motol

3
Domov
Sdílet:

V pražské Fakultní nemocnici v Motole slavnostně zahájí provoz Centrum robotické chirurgie. V Česku první robotické operace začaly v roce 2005. Center, kde se s pomocí robotů operuje, je devět, v Praze dvě. Využívají se pro operace srdce a cév, gynekologické a urologické zákroky.

Od letošního roku je deset nových operací robotem v seznamu hrazených zdravotních výkonů. Pojišťovny sice robotické zákroky u některých diagnóz hradily i dosud, záleželo to ale na konkrétních dohodách, které měly s jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

V Česku se využívají přístroje Da Vinci, který má i Motol. Ruce lékaře jsou při operaci nahrazené robotickými rameny, chirurg je řídí přes ovládací modul a vše vidí zvětšené na obrazovce. Výhodou je podle lékařů i to, že při několikahodinové operaci může chirurg sedět.

V Praze jsou centra robotické chirurgie v Nemocnici Na Homolce a v Ústřední vojenské nemocnici, dále v nemocnicích v Ústí nad Labem, Novém Jičíně, Olomouci, v Mostištích ve Velkém Meziříčí a v Hradci Králové. Výhodami robotické operace jsou podle odborníků mimo jiné minimální ztráty krve a přesnost zákroku. Také následná léčba bývá kratší.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také:

Batole čekalo v Motole na transplantaci s mimotělním mechanickým srdcem

O ředitelích nemocnic má rozhodovat jejich odbornost

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články