Hlavní obsah

Prezidentem Kuby byl zvolen Miguel Díaz-Canel, kormidlo neobrátí

Havana
Aktualizováno

Novým prezidentem (předsedou státní rady) Kuby byl ve čtvrtek zvolen dosavadní viceprezident Miguel Díaz-Canel. Jeho zvolení ukazuje, že se vedení Kuby omlazuje, je o třicet let mladší než Raúl Castro, který neměl zájem obhajovat nejvyšší státní funkci. Žádné změny se ale čekat nedají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novým kubánským prezidentem se stal dosavadní viceprezident Miguel Díaz-CanelVideo: Reuters

 
Článek

Sedmapadesátiletý Díaz-Canel, jemuž dalo hlas všech 605 členů parlamentu, hodlá pokračovat v opatrných ekonomických reformách při zachování politického monopolu komunistické strany. V inauguračním projevu podle BBC řekl: „Na Kubě není místo pro ty, kdo usilují o restauraci kapitalismu.” Dodal, že jeho mandát „zajistí kontinuitu kubánské revoluce v historickém okamžiku”.

Zmínil také, že se zahraniční politika nezmění a že o všech „nutných změnách” by měl rozhodnout kubánský lid.

Většinu projevu ale věnoval svému předchůdci, přičemž na adresu Raúla Castra prohlásil: „Kuba vás potřebuje.” V tu chvíli povstali všichni poslanci a věnovali odcházejícímu prezidentovi, mladšímu bratrovi vůdce revoluce Fidela Castra bouřlivý aplaus.

Před svým zvolením označil prezidentské volby za „závazek revoluci”, která je „napadána a ohrožena” Spojenými státy. Ty podle něj „uráží a škodí miliónům Kubánců”. Díaz-Canel nicméně slíbil, že umožní pomalu a v omezené míře vznik soukromých podniků, což už umožnil Raúl Castro, který změkčil politiku Fidela Castra.

O třicet let mladší hlava státu

Jde o zásadní omlazení na nejvyšším politickém postu Kuby. Miguel Díaz-Canel je bezmála o třicet let mladší než Castro a narodil se až po komunistickém převratu. Konkrétně 20. dubna 1960 ve městě Placetas ve středokubánské provincii Villa Clara.

Vystudoval elektrické inženýrství na univerzitě v Las Villas. Do roku 1986 pracoval jako radista-specialista v kubánských ozbrojených silách, kde dosáhl hodnosti podplukovníka.

Členem ústředního vedení Komunistické strany Kuby je od roku 2003 a jeho prohlášení se nesou v duchu castrismu. V letech 2009 až 2012 zastával Díaz-Canel post ministra pro vysoké školy, poté se stal místopředsedou vlády.

Raúl Castro zůstane v čele komunistické strany do příštího sjezdu plánovaného na rok 2021. Tím si podle znalců ponechá vliv na případné další změny ve vedení státu či na podobu ekonomické liberalizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Kubě končí éra Castrů

Ve středu začne na Kubě dvoudenní zasedání parlamentu, který bude volit nového prezidenta. Hlavou karibského státu tak po desetiletích přestanou být bratři...

Výběr článků

Načítám