V Sýrii se na povstaleckém území našly dýmovnice ze Salisbury a chlór z Německa, tvrdí Moskva

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 4. 2018 21:16
Rusko přichází s dalším tvrzením ohledně údajného chemického útoku v syrském městě Dúmá ze 7. dubna. Útok byl podle Moskvy zinscenovaný.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - V syrské východní Ghútě, kterou ovládali povstalci a kterou dobyly vládní síly, se podle ruského tvrzení našly kontejnery s chlórem původem z Německa a dýmovnice z anglického Salisbury, kde byl přiotráven bývalý ruský dvojí agent Sergej Skripal. Podle agentury TASS s touto informací přišla ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

"Syrské vládní jednotky našly kontejnery s chlórem, nejnebezpečnější chemickou zbraní přivezenou z Německa, spolu s dýmovými barely vyrobenými ve městě, které se jmenuje, hádejte, … Salisbury ve Spojeném království," prohlásila Zacharovová před novináři.

V Salisbury byl 4. března otráven bývalý ruský agent v britských službách Skripal a jeho dcera Julija. Podle britského obvinění byla jako jed použita látka skupiny novičok v kapalném stavu. Rusko svou zodpovědnost za útok popírá.

Rusko v posledních dnech přichází s nejrůznějšími tvrzeními ohledně údajného chemického útoku v syrském městě Dúmá ze 7. dubna, který podle záchranářů z řad Bílých helem působících na územích ovládaných povstalci zabil nejméně 40 lidí.

Západ z použití chlóru obvinil syrský vládnoucí režim a v reakci na to podnikl v sobotu raketový útok na syrská vojenská a laboratorní zařízení. Moskva tvrdí, že chemický útok byl zinscenovaný.

Ruská armáda ve středu oznámila, že objevila v Dúmě chemickou laboratoř, sklad chemických látek pro výrobu yperitu a rovněž válce s chlórem. O objevení podzemních chemických laboratoří hovořila Moskva i v březnu.

Tým Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), který byl pověřen vyšetřováním údajného chemického útoku v Dúmě, se stále nemohl dostat na místo. Západ viní Moskvu a Damašek z obstrukcí. Ty tvrdí, že cestě mezinárodních expertů brání bezpečnostní rizika.

Video: Masakrování lidí v Sýrii bude Západ dál přihlížet, odveta přišla až za chemické zbraně, říká expert

Útok na Sýrii byl legitimní odpověď na použití chemických zbraní. Asad testoval Trumpa. Pro Putina je Sýrie mezinárodní karta proti USA, říká Marek | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy