12. ledna 2015 • 20:04

Zlatý míč pro RONALDA! Potřetí se stal nejlepším fotbalistou světa

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodnuto. Nejlepším fotbalistou světa za rok 2014 se stal Cristiano Ronaldo. Fenomenální Portugalec prožil v Realu Madrid fantastický rok a potřetí v kariéře získal nejprestižnější individuální ocenění Zlatý míč. Až za ním v hlasování reprezentačních kapitánů, trenérů a novinářů skončili Lionel Messi a Manuel Neuer. Za Českou republiku vedle reprezentačního trenéra Pavla Vrby a kapitána Tomáše Rosického hlasoval redaktor Sportu Stanislav Hrabě. 



Devětadvacetiletý kanonýr, který získal Zlatý míč i za rok 2008, zvítězil suverénně ziskem 37,66 procenta všech hlasů. Druhé místo obsadil stejně jako loni Messi (15,76%) velmi těsně před Neuerem (15,72).

"Chci poděkovat všem těm, kteří mě volili. Byl to fantastický rok. Rád bych pokračovat ve své dosavadní práci. Chci se pokusit zlepšovat s každým následujícím dnem," řekl Ronaldo po převzetí trofeje. "Nikdy bych nepomyslel, že si tuhle cenu třikrát odnesu domů, ale chci ji získat znovu a stát se jedním z nejlepších hráčů všech dob," přidal kapitán portugalské reprezentace.

Ronaldo vloni pomohl Realu k zisku čtyř trofejí - k triumfu v Lize mistrů, Španělském poháru, evropském Superpoháru a mistrovství světa klubů. Bývalému hráči Sportingu Lisabon a Manchesteru United se nedařilo jen na reprezentační úrovni, když s Portugalskem na světovém šampionátu v Brazílii neprošel ze základní skupiny a sám vstřelil jediný gól.

Cristiano Ronaldo se svým synem Cristianem juniorem při vyhlášení ankety Zlatý míč
Cristiano Ronaldo se svým synem Cristianem juniorem při vyhlášení ankety Zlatý míč

Rodák z Madeiry zářil hlavně v individuálních statistikách a spolu s velkým rivalem Messim se přetahoval o řadu střeleckých rekordů. Jako první fotbalista v historii dokázal za jednu sezonu Ligy mistrů dát více než čtrnáct branek (17), vytvořil rekord v počtu hattricků ve španělské lize (23) či se osamostatnil v čele střelecké tabulky v součtu kvalifikací a závěrečných turnajů evropského šampionátu (23 gólů). Zároveň za minulou sezonu spolu s Uruguaycem Luisem Suárezem získal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských lig. V kalendářním roce 2014 nastřílel Ronaldo za klub a reprezentaci 61 soutěžních branek.

Z českých hlasujících zástupců vybral útočníka Realu na první místo jen reprezentační kapitán Tomáš Rosický, který ho upřednostnil před Messim a Bastianem Schweinsteigerem. Kouč národního mužstva Pavel Vrba do své trojice vybral Arjena Robbena, Philippa Lahma a Neuera, redaktor deníku Sport Stanislav Hrabě zase před Ronaldem hlasoval pro Thomase Müllera a Robbena.

Nejlepším trenérem roku 2014 se stal kouč německých mistrů světa Joachim Löw, nejlepší fotbalistkou jeho krajanka a hráčka Wolfsburgu Nadine Kesslerová. Puskásovu cenu za nejhezčí gól obdržel Kolumbijec James Rodríguez za trefu v osmifinále MS proti Uruguayi. Šéf FIFA Sepp Blatter udělil Prezidentovu cenu devadesátiletému novináři Hirošimu Kagawovi za popularizaci fotbalu v Japonsku.

Výsledky fotbalových anket Zlatý míč FIFA za rok 2014:

Nejlepší fotbalista: 1. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 37,66 procenta hlasů, 2. Lionel Messi (Arg./Barcelona) 15,76, 3. Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov) 15,72.

Nejlepší fotbalistka: 1. Nadine Kesslerová (Něm./Wolfsburg) 17,52, 2. Marta (Braz./FC Rosengärd) 14,16, 3. Abby Wambachová (USA/Western New York Flash) 13,33.

Nejlepší trenér mužského fotbalu: 1. Joachim Löw (Něm./reprezentace Německa) 36,23, 2. Carlo Ancelotti (It./Real Madrid) 22,06, 3. Diego Simeone (Arg./Atlético Madrid) 19,02.

Nejlepší trenér ženského fotbalu: 1. Ralf Kellermann (Něm./Wolfsburg) 17,06, 2. Maren Meinertová (Něm./reprezentace Německa do 20 let) 13,16, 3. Norio Sasaki (Jap./reprezentace Japonska) 13,06.

Prezidentova cena: Hiroši Kagawa (japonský novinář).Puskásova cena za nejhezčí gól: James Rodríguez (Kol./Real Madrid) za gól v osmifinále MS mezi Kolumbií a Uruguayí.

Cena Fair Play: dobrovolníci na turnajích FIFA.Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Manuel Neuer - Philipp Lahm (Něm./Bayern), Sergie Ramos (Šp./Real Madrid), Thiago Silva, David Luiz (oba Braz./PSG) - Ángel Di María (Arg./Manchester United), Toni Kroos (Něm./Real Madrid), Andrés Iniesta (Šp./Barcelona) - Arjen Robben (Niz./Bayern), Lionel Messi, Cristiano Ronaldo.

Hlasování českých zástupců v anketě:

Nejlepší fotbalista:
Pavel Vrba (trenér reprezentace): 1. Arjen Robben (Niz./Bayern), 2. Philipp Lahm (Něm./Bayern), 3. Neuer.
Tomáš Rosický (kapitán reprezentace): 1. Ronaldo, 2. Messi, 3. Bastian Schweinsteiger (Něm./Bayern).
Stanislav Hrabě (novinář, deník Sport): 1. Thomas Müller (Něm./Bayern), 2. Robben, 3. Ronaldo.

Nejlepší trenér:
Vrba: 1. Löw, 2. Ancelotti, 3. Pep Guardiola (Šp./Bayern).
Rosický: 1. Löw, 2. Ancelotti, 3. Simeone.
Hrabě: 1. Löw, 2. Simeone, 3. Ancelotti.

Vyhlašování Zlatého míče jsme sledovali ONLINE

20:04 "Chtěl bych poděkovat trenérovi, spoluhráčům, Realu Madrid. Tenhle rok byl fantastický, získat tuhle trofej je něco speciálního," řekl muž, který získal svůj třetí Zlatý míč v kariéře.

20:01 MAJITELEM ZLATÉHO MÍČE ZA ROK 2014 SE STÁVÁ CRISTIANO RONALDO!

20:00 Thierry Henry za malou chvílí oznámí, kdo se stal nejlepším fotbalistou planety za rok 2014.

19:55 Došlo k vyhlášení nejlepší fotbalistky ropku 2014! Stala se jí německá záložnice Nadine Kesslerová z Wolfsburgu.

19:50 Na pódiu je poslední z nominovaných na Zlatý míč, gólman Manuel Neuer. Poslouchá vzkaz od trenéra z Bayernu Guardioly. "Už od mládí jsem si zvykl hrát v poli, protože jsme měli špatná hřiště," vysvětluje své časté výlety z branky. "Gólmanů, kteří by si takové ocenění zasloužili vyhrátk, je celá řada. Jsem rád, že tady můžu být," dodal německý msitr světa.

19:49 Nejhezčí gól roku, cenu F. Puskáse, získává James Rodríguez za gól v kolumbijském dresu na MS proti Uruguayi.

VIDEO: trefa Jamese Rodrígueze, nejhezčí branka roku 2014

19:42 Po hudební vsuvce program pomalu spěje k vrcholu. Kdo se stane nejlepším fotbalistou světa za rok 2014?

19:35 Ke slovu se dostali i Philipp Lahm a znovu Joachim Löw jako zástupci mistrů světa z Německa. "Škoda, že Philipp ukončil reprezentační kariéru," posteskl si německý kouč. 

19:26 "Proč dávám tolik branek? Je to hodně v hlavě, snažím se také neustále pracovat na věcech, které bych mohl zlepšit, Mám i velice dobré spoluhráče v Barceloně i reprezentaci."

19:24 Na pódiu je Lionel Messi, druhý kandidát na hlavní cenu Zlatého míče. V medailonku o něm mluvil trenér Luis Enrique. V minulých týdnech se psalo o jejich vzájemných sporech.

19:15 Cenu Fair Play FIFA získávají všichni dobrovolníci, kteří se podílejí na organizaci jednotlivých turnajů.

VIDEO: dobrovolníci, kteří pomáhali během mistrovství světa v Brazílii

19:10 Nejlepším trenérem v mužském fotbale byl vyhlášen Joachim Löw, kouč mistrů světa z Německa. "Pracovat v německém fotbale je úžasné věc, jsem rád, že změny, které jsme v posledních letech provedly, se povedly zakončit světovým titulem," pochvaloval si v děkovné řeči.

19:07 Nejlepším trenérem mužstva ženského fotbalu se za rok 2014 stal Ralf Kellermann, který vede Wolfsburg.

19:02 "Je obrovská čest pracovat s trenérem Ancelottim. Prožili jsme skvělý rok. Když jsme přijeli do Madridu oslavit Decimu, bylo to něco neskutečného. Šlo asi o nejhezčí moment celého roku. Všichni fanoušci Realu si to zasloužili," řekl obhájce loňského prvenství.

19:00 Cristiano Ronaldo na pódiu poslouchá vzkaz od tenisové superstar Rafaela Nadala. "Jsi vzorem pro mladou generaci, gratuluji ti k dalšímu mimořádnému roku," vzkázal 29letému Portugalci.

18:55 Na řadě je předání ceny Prezidenta FIFA. Tu získal Hiroši Kagawa, muž, který se zasloužil o rozvoj fotbalu v Asii.

18:50

18:46 "Můj nejlepší gól? Vlastně každý další, který se mi podaří vstřelit," pobavil zaplněný sál Cristiano Ronaldo, jeden ze tří nominovaných na hlavní anketu Zlatého míče.

18:40: Nejlepší jedenáctka FIFA vypadá následovně: Neuer - Lahm, Ramos, Luiz, Thiago Silva - Kroos, Iniesta, Di María - Robben, Messi, Ronaldo.

18:39 Jako první anketa se v Curychu vyhlašuje nejlepší jedenáctka FIFA

18:33 Na pódiu už jsou všichni nominovaní do anket, které se na galavečeru FIFA vyhlásí. Lionel Messi tentokrát přišel ve vínovém obleku 

18:30 Blatter ve své řeči mluvil také o tragédii, která se stala v minulých dnech ve Francii. Se zasaženou zemí, kde anketa o nejlepšího fotbalistu planety vznikla, vyjádřil solidaritu.

18:21 Všechny významné osobnosti z fotbalového prostředí jsou v hlavním sále, slavnostní ceremoniál začíná. Jako první šel na pódium prezident FIFA Sepp Blatter

18:13 Fanouškům zapózoval i Lionel Messi s přítelkyní Antonellou 

18:08 Takhle suverénně přišel na zahajovací ceremoniál hlavní favorit Cristiano Ronaldo 

18:02 

17:55 Krátce před šestou hodinou na červený koberec vstoupil Lionel Messi, za ním Cristiano Ronaldo. Okamžitě se spustil obrovský ryk fanoušků. Největší fotbalové hvězdy současnosti rozdali pár autogramů a zamířili do sálu, kde už za půl hodiny začne slavnostní ceremoniál.

17:50 

17:42 VIDEO: Co se děje v Curychu? Podívejte se, jak hlavní osobnosti slavnostního večírku procházejí po červeném koberci v nablýskaném švýcarském městě...

 

17:30 Nominovaní hráči a trenéři v jednotlivých kategoriích, které se v rámci Zlatého míče v Curychu vyhlásí, mají za sebou tiskové konference. V GALERII najdete tři hlavní aktéry. Jeden z nich získá Zlatý míč za rok 2014.

Cristiano Ronaldo se svým synem Cristianem juniorem při vyhlášení ankety Zlatý míč
Cristiano Ronaldo se svým synem Cristianem juniorem při vyhlášení ankety Zlatý míč

17:16 Bude se s touhle trofejí večer fotit Cristiano Ronaldo, Manuel Neuer, nebo Lionel Messi?

Cena pro vítěze prestižní ankety Zlatý míčFoto ČTK/AP

17:08 "Nevím, kde budu hrát příští rok, ve fotbale se může všechno hodně rychle změnit," řekl ke své budoucnosti v Barceloně na tiskové konferenci Lionel Messi. "Ale jak řekl Cristiano (Ronaldo). Jen Bůh ví, jaká bude naše budoucnost."

16:50 "Nejraději bych nastupoval s oběma, co jsou tady po mém boku, to by bylo opravdu skvělé," žertoval Cristiano Ronaldo. Jaká bude jeho fotbalová budoucnost? "To nikdo neví, jen Bůh. Já jen vím, že jsem v Realu velmi šťastný," prohlásil obhájce loňského vítězství v prestižní anketě. 

16:42 Na tiskové konferenci se sešli všichni tři kandidáti na Zlat míč za rok 2014. Manuel Neuer, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. 

16:08 V Curychu už jsou všichni hlavní aktéři slavnostního galavečera. Takhle se zdravil Lionel Messi s Thierry Henrym.

15:54 Hlasovat se bude také o nejkrásnější branku v období 3.10. 2013 až 26.9. 2014. Do finále se dostaly tyto tři trefy:

Robin van Persie na MS v Brazílii proti Španělsku 

James Rodríguez na MS v Brazílii proti Uruguayi

Stephanie Rocheová za Peamount United proti Wexford

14:03 Jak by hlasovaly osobnosti? Přečtěte si názory Schmeichela, Maradony, Del Piera, Ševčenka, Lemaitra a Matthäuse...

13:47 Xavi a Iniesta opustili Barcelonu a míří do Curychu. S Messim bude na vyhlášení i jeho přítelkyně.

13:21 Podívejte se na infografiku z pondělního vydání deníku Sport

Infografika deníku Sport: Messi, Ronaldo a Neuer Infografika deníku Sport: Messi, Ronaldo a NeuerFoto Deník Sport

13:10 Záložník Götze podpořil svého spoluhráče Neuera: Zlatý míč si zasloužíš, napsal na Twitteru

12:48 58% diváků britské televize Sky Sports věří, že by Zlatý míč měl získat Ronaldo. Jednadvacet procent hlasovalo pro Neuera, zbylých 21 pro Messiho

12:02 Prestižní magazín France Football si připravil tři titulní strany

11:20 Do závěrečné trojky uchazečů o primát se dostal gólman Neuer a s ním už "klasicky" největší favorité Ronaldo s Messim. Šéfrenér českého nároďáku však tato dvě největší esa na svém lístku vynechal. Jaký je Vrbův hlas, pro národ po famózním podzimním tažení reprezentace hlas boží? „Na Zlatý míč jsem nominoval Robbena, Lahma a Neuera,“ prozradil Blesku Pavel Vrba - VÍCE ZDE!

9:11 Podívejte se, jak se připravoval sál, ve kterém se Zlatý míč bude vyhlašovat

8:44 Ronaldo věří, že předzvěstí jeho vítězství může být nedávný triumf v anketě agentů a funkcionářů o nejlepšího hráče minulého roku. "Doufám, že je to dobré znamení, ale zůstávám v klidu. Lidé, kteří hlasují, vědí, co mají dělat," uvedl rodák z Madeiry.

7:32 Neuer porazil Ronalda i Messiho v anketě francouzského sportovního deníku L'Équipe o nejlepšího hráče za rok 2014. V triumf ve Zlatém míči ale gólman Bayernu Mnichov příliš nevěří. "Je pocta být v užším výběru. Ale další dva hráči jsou globálními superhvězdami, určitě nejsem favorit," řekl Neuer, jenž se může stát teprve druhým brankářem, který Zlatý míč vyhraje.

4:00 Blog šéfeditora iSport.cz Petra Adama: Supermani jsou nepřekonatelní. Ale Zlatý míč dejte Neuerovi - VÍCE ZDE!

23:40 Favoritem je Ronaldo, který obhajuje loňské vítězství a anketu reprezentačních trenérů, kapitánů a novinářů může ovládnout potřetí v kariéře. Zatímco Ronaldo byl od začátku favoritem, nyní v nízkém kurzu 1,2:1, pozice na druhém a třetím místě se otočila. Dlouho byl za Portugalcova nejvážnějšího soupeře považován Messi, ale nyní je to Neuer, na něhož je vypsán kurz 4:1. Na Messiho stoupl až na 20:1.

Infografika: porovnání Ronalda a Messiho před vyhlášením ankety Zlatý míč Infografika: porovnání Ronalda a Messiho před vyhlášením ankety Zlatý míčFoto Daily Telegraph

 

22:10 Vyhlášeny budou i další kategorie. O cenu trenér roku se ucházejí kouč mistrů světa Joachim Löw, vítěz Ligy mistrů s Realem Madrid Carlo Ancelotti a Diego Simeone z Atlética Madrid. Vyhlašovat se bude také nejlepší fotbalistka, cena Fair Play, anketa Ference Puskáse o nejkrásnější gól, Cena prezidenta FIFA a jedenáctka roku FIFPro.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud