Trump sa nezúčastní pohrebu bývalej prvej dámy Barbary Bushovej
20.4.2018 07:40

Trump sa nezúčastní pohrebu bývalej prvej dámy Barbary Bushovej

Donald Trump Zdroj: REUTERS/Leah Millis
Uložiť článok
Americký prezident Donald Trump sa nepridá k svojej manželke Melanie a nepôjde do Houstonu na sobotný pohreb bývalej prvej dámy USA Barbary Bushovej.

Biely dom vo štvrtok uviedol, že Trump sa obradu nezúčastní, aby sa predišlo jeho narušeniu ďalšími bezpečnostnými opatreniami. Rozhodol sa tak aj z úcty voči rodine Bushovcov a priateľom, ktorí budú na pohrebe. Očakáva sa, že prezident strávi víkend vo svojom sídle na Floride.

Manželia Trumpovci v stredu vo vyhlásení vyzdvihli bývalú prvú dámu, manželku 41. prezidenta Georgea H.W. Busha, ako „zástankyňu americkej rodiny“. Dodali, že „bude dlho v pamäti ľudí za svoju neoblomnú oddanosť krajine a rodine, keďže obom slúžila neochvejne a neomylne“.

Agentúra AP pripomína, že keď Trump kandidoval v roku 2016 za prezidenta ako politický outsider, často kritizoval, ako niekdajší prezident George W. Bush viedol vojnu v Iraku a robil si posmech z floridského guvernéra Jeba Busha, ktorý bol vo voľbách jeho republikánskym rivalom.

Barbara Bushová uviedla v roku 2016 v rozhovore pre CBS News, že Trump je ako „šoumen“ a nevedela pochopiť, ako môžu ženy voliť niekoho takého ako je on.

Zomrela v utorok vo veku 92 rokov. Bola jednou z iba dvoch prvých dám USA, ktoré sa stali zároveň aj matkou prezidenta. Ďalšou bola Abigail Adamsová, manželka Johna Adamsa a matka Johna Quincyho Adamsa.

Bushovej syna Georgea W. Busha zvolili za prezidenta v roku 2000 a v úrade strávil dve funkčné obdobia ako 43. prezident USA.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.