Iránske mravnostné jednotky zbili ženu, čo nemala vlasy dostatočne prekryté šatkou
20.4.2018 09:25
akt. 05.02.2019 01:21

Iránske mravnostné jednotky zbili ženu, čo nemala vlasy dostatočne prekryté šatkou

Ilustračné foto. Zdroj: iStockphoto
Uložiť článok
Príslušníčky iránskych tzv. mravnostných jednotiek zbili ženu s údajne nevhodným oblečením. Video s týmto incidentom sa na sociálnych sieťach objavilo vo štvrtok a spôsobilo značný rozruch, píše agentúra DPA.

Žena nemala vlasy dostatočne prekryté šatkou tak, ako to káže islam, na čo ju príslušníčky mravnostných jednotiek údajne upozornili. Podľa záberov začala mladá Iránka zrejme protestovať a bránila sa zadržaniu. Následne ju ženy napadli a násilne odviedli do policajného auta, spresnila DPA.

Iránsky minister vnútra a šéf tamojšej polície vyzvali na vyšetrenie tohto incidentu, píše DPA s odvolaním sa na iránsku tlačovú agentúru ISNA.

V Iráne platí islamom predpísaný spôsob obliekania od revolúcie z roku 1979 a zahŕňa napríklad zahalené vlasy, krk a poprsie a voľné dlhé šaty.

Šéf teheránskej polície generál Hosejn Rahímí vlani v decembri uviedol, že teheránska polícia už nebude zatýkať ženy, ktoré tento predpis nedodržiavajú. Iránskym bezpečnostným silám a súdnictvu však stále dominujú konzervatívci, preto nie je jasné, nakoľko sa táto zmena uplatňuje.

Mladšie a liberálnejšie Iránky sa už dlhšie snažia potláčať hranice predpisov v obliekaní. Nosia voľné šatky, ktoré im úplne nezakrývajú vlasy, alebo si maľujú nechty, čo sa konzervatívcom nepáči.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.