Týždeň vo svetovej ekonomike: Nie len Wall Street, ale aj Slovensko hlási rekordné čísla
20.4.2018 13:00
akt. 05.02.2019 01:33

Týždeň vo svetovej ekonomike: Nie len Wall Street, ale aj Slovensko hlási rekordné čísla

Uložiť článok
Akciové trhy sú nadšené z rekordného rastu ziskov. Slovenská nezamestnanosť je na historickom minime, ale vracia sa aj rast cien. Prečítajte si prehľad najdôležitejších správ zo sveta biznisu a financií.

Slovenská nezamestnanosť klesá, no pozor na ochranu úspor

Slovenská ekonomika pokračuje v chŕlení dobrých správ. Nezamestnanosť klesla na 5,55%, čo je nové minimum v novodobej histórii našej krajiny.

Inflácia naopak stúpla. Ceny v priemere rástli v marci o 2,4% medziročne, čo je najrýchlejšie tempo od začiatku roka 2013.

Pri inflácii sa názory ekonómov a pospolitého ľudu líšia. Odborníci vidia rast cien okolo 2% úrovne ako pozitívny ukazovateľ, ktorý roztáča kolesá ekonomiky viac a viac.

Pre bežného človeka to ale znamená, že si o rok za svoje peniaze kúpi menej tovaru ako dnes. Navyše, ak drží svoje úspory v banke, stráca. Keď pred rokom ceny ešte klesali alebo stagnovali, nebol tento problém tak pálčivý.

Ak nechávate svoje úspory v banke aj v roku 2018, vedome strácate približne 2% ročne na tejto „investícii“. Ceny dlhopisov tiež citlivo vnímajú infláciu. Pri jej raste klesajú.

Jedinými aktívami tešiacimi sa z inflácie sú komodity a akcie. Rast akcií sa spomalí, až keď centrálne banky prudšie utiahnu opasky a výrazne zvýšia úrokové sadzby.

Zisky amerických bánk lámu rekordy

Kombinovaný zisk šiestich najväčších amerických bánk presiahol len v prvom kvartáli roka 30 miliárd dolárov. Stalo sa tak po prvýkrát v histórii.

Prvé tri mesiace roka boli na trhoch vzrušujúcejšie, ako je zvykom, čo viedlo k aktívnejšiemu obchodovaniu. Väčší počet obchodov znamená viac príjmov pre banky. Rovnako pomohli aj vyššie marže vďaka rastúcim úrokovým sadzbám.

Banky sa môžu poďakovať aj Donaldovi Trumpovi. Jeho daňová reforma skresala daňové zaťaženie niektorých inštitúcií až o tretinu. Dokopy to týmto bankám pridalo 3 miliardy dolárov čistého profitu.

Prvé výsledky hospodárenia amerických spoločností naznačujú medziročný rast ziskov o približne 20% v celej ekonomike, nie len bankovníctve. Veľký podiel na tom má daňová reforma, no dôležitejším faktorom je silný rast svetovej ekonomiky.

Ak má spoločnosť veľký balík financií, zvykne odmeňovať akcionárov buď dividendou, alebo spätnou kúpou svojich akcií. Tak sa premietnu zisky spoločností do ďalšieho rastu akciového trhu.

Politici potešili investorov

Akcie potešili aj dve správy z politickej sféry. Budúci minister zahraničných vecí a aktuálny šéf CIA Mike Pompeo sa stretol so severokórejským lídrom Kim-Čong-Unom. Nedávno ešte nepredstaviteľná vec, zanedlho možno skutočnosť – americký prezident sa stretne s diktátorom Severnej Kórei.

Miesto stretnutia bude pravdepodobne mongolské hlavné mesto Ulanbátar. Zlé jazyky hovoria, že je to jedno z mála potenciálnych miest, kam Kimovo obstarožné lietadlo doletí. Druhá správa prišla z Číny.

Momentálne musia zahraničné automobilky, ktoré chcú postaviť továreň v krajine, nadviazať partnerstvo s inou čínskou automobilkou. Firmy sa často boja, že takto prídu o svoje prísne strážené technologické tajomstvá.

Peking sa zaviazal tieto pravidlá zrušiť, napriek zúriacej obchodnej vojne s USA. Mnohí tento krok chápu ako snahu o uzmierenie a upokojenie situácie. Áno, Čína je dnes ten múdrejší, čo ustúpi.

Ďalšie čítanie pre zvedavých

V slovenčine: Správne nastavený 2. pilier zvýši váš dôchodok o stovky eur

Veľká Británia fungovala rekordných 55 hodín bez energie z uhlia

Dvaja ekonómovia a dve fľaše vína vyrátali, že reálna hodnota Bitcoinu je 20 dolárov

Cestovatelia v čase sa vracajú aby nás zachránili. A natočili YouTube videá

Autor je hlavný analytik Finax – inteligentné investovanie

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Týždeň v ekonomike
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.