Profesor Jan Pirk léčí Karlu Gottovi (78) srdeční arytmii, slovenskému režisérovi Juraji Jakubiskovi (79) transplantoval v roce 2012 srdce a nedomykavost srdeční chlopně odoperoval Karlu Štědrému (†80)  v roce 2011. Pomohl také herci Jaromíru Dulavovi (57)  známého z pohádky „Jak si zasloužit princeznu“, který měl nemocnou srdeční stěnu.

Za svůj pracovní život zvládl přes 7 000 operací a přes 300 úspěšných transplantací srdcí. Řadí se tak mezi nejuznávanější operatéry srdcí v Evropě. Už odmala je velký fanoušek pražského fotbalového klubu Slavie. Je ženatý s Blankou Navrátilovou, má dva syny a šest vnoučat. Miluje dálkové závody v běhu i jízdě na běžkách a historická vozidla.

V dubnu 1991 provedl první transplantaci srdce. Kromě toho v dubnu 2012 společně s týmem nahradil pacientovi srdce dvěma čerpadly. Jelikož se pro pacienta nepodařilo najít vhodného dárce srdce, v říjnu zemřel. Přednosta Pirk tehdy prohlásil, že díky tomuto zákroku se posunula světová medicína. Stejný zákrok se pokusili provést kolegové v americkém Texasu, jejich pacient ale po týdnu zemřel.

VIDEO: Kardiochirurg promluvil o své vášni

Fotogalerie
20 fotografií