Hlavní obsah

KLDR zastavuje jaderné a raketové testy, oznámil Kim

– Soul/Pchjongjang • Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámil, že KLDR od soboty s okamžitou platností zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA o tom informovala jihokorejská agentura Jonhap. Americký prezident Donald Trump zprávu uvítal.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start rakety Hwasong-12 (archivní foto)

Článek

„Od 21. dubna Severní Korea zastaví své jaderné testy a mezikontinentální starty balistických raket,” uvedla KCNA. „Jaderná střelnice na severu KLDR bude demontována, což transparentně garantuje, že dodržuje svůj závazek přerušit jaderné testy,” uvedla dále KLDR a slíbila, že jaderné zbraně a jadernou technologii nepředá jiné straně.

Podle KCNA Kim zdůvodnil také tento krok tím, že nyní KLDR zaměří úsilí na hospodářský růst a na mír na Korejském poloostrově. Země navíc už nepotřebuje provádět jaderné testy ani zkoušky mezikontinentálních balistických raket, neboť vývoj svých jaderných zbraní již završila.

Kim Čong-un svůj krok oznámil týden před plánovaným setkáním s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

U střelnice panovaly po loňském testu dosud nejsilnější bomby obavy, zda nebyla tak poškozena, že by další exploze mohla vést k propadnutí hory Mantap a úniku radioaktivity.

Dobrá zpráva, zní ze světa

”To je velmi dobrá zpráva pro Severní Koreu a svět - velký pokrok!„ reagoval na svém twitterovém účtu Donald Trump, který zároveň dodal, že se těší na chystaný summit s Kim Čong-unem.

Kancelář jihokorejského prezidenta Mun Če-ina označila oznámení za ”smysluplný pokrok„ směřující k zbavení Korejského poloostrova jaderných zbraní. Vyhlídky na úspěch budoucích rozhovorů s KLDR se podle něj zlepšují.

Čínské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení krok KLDR rovněž uvítalo: „Čínská strana věří, že rozhodnutí Severní Koreje pomůže zlepšit situaci na poloostrově...Čína to vítá."

„Toto oznámení je krok kupředu, který bych rád uvítal. Důležité ale je, aby to vedlo k úplné a ověřitelné denuklearizaci. Toto chci zdůraznit,” prohlásil japonský premiér Abe. Japonský ministr obrany Icunori Onodera upozornil, že ještě nenastal správný čas k snížení dosavadního mezinárodního tlaku na KLDR.

Severokorejskou vstřícnost považují mnozí odborníci za výsledek již velmi citelných ekonomických dopadů sankcí Rady bezpečnosti OSN, které podle všeho již mnohem poctivěji než dříve dodržuje především Čína, hlavní spojenec KLDR.

Severní Korea doposud hájila nutnost pokračovat ve svých raketových a jaderných zbrojních programech navzdory rezolucím Rady bezpečnosti OSN, které je zakazovaly. Tvrdila přitom, že se jedná o nezbytný odstrašovací prostředek s ohledem na nepřátelský postoj USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám