Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Skvělé Plíšková s Kvitovou posunuly Češky k finále Fed Cupu

Sport

  13:12
Stuttgart - České tenistky vedou v semifinále Fed Cupu nad Německem 2:0. Od postupu do listopadového finále dělí reprezentantky jediná výhra. První bod zajistila po skvělém výkonu Petra Kvitová, domácí jedničku Julii Görgesovou přehrála 6:3 a 6:2. Ve druhém sobotním utkání zvítězila Karolína Plíšková nad Angelique Kerberovou 7:5 a 6:3.

Karolína Plíšková v zápase proti Němce Angelique Kerberové. foto: ČTK

Na specifické antuce začala pomaleji, trápila se na returnu a hned ve třetí hře ztratila podání. Víc ale v Petra Kvitová německé soupeřce Julii Görgesová nedovolila. Od té doby začala naprostá dominance české tenistky.

Na nekropené a nezvykle rychlé oranžové drti zlepšila Kvitová podání i jednotlivé údery. Ztracený servis si česká dvojka vzala okamžitě zpět, naopak Görgesová před vyprodanou Porsche Arenou kupila chyby, Němka marně hledala formu z úvodu zápasu.

Německá tenistka Julia Göergesová při semifinále Fed Cupu s Českou republikou.

Kvitová ovládla pět her v řadě a po rozpačitém začátku přesvědčivě získala první set.

„Začala jsem hrát více konzistentně, dostávala jsem ji pod tlak,“ řekla Kvitová v rozhovoru pro Českou televizi.

Povrch, jenž připravili němečtí organizátoři, nakonec výrazně vyhovoval Kvitové. Tenistky se nepouštěly do nekonečných výměn, naopak fungovala rychlá hra s tvrdými a přesnými údery i častými náběhy na síť v podání dvojnásobné wimbledonské vítězky.

Česká tenistka Petra Kvitová podává při semifinále Fed Cupu proti Německu

Světová desítka v nastoleném tempu pokračovala i v druhé sadě. Při vlastním podání dominovala, vyhýbala se dlouhým tahanicím o každý míček. Görgesovou na druhé straně kurtu nevybičovaly k lepšímu výkonu ani hlasití němečtí fanoušci.

Po hodině na kurtu si Kvitová vytvořila tři mečboly. A hned ten první využila. „Nečekala jsem, že to bude takhle rychlé,“ pochvalovala si Kvitová.

Jistá Plíšková získala druhý bod

Atypický povrch náramně seděl i Karolíně Plíškové. Česká jednička nekompromisně podávala, v zápase se blýskla patnácti esy a výborně zvládala i dlouhé výměny.

Kerberová urputně bránila základní čáru, prolomit podání soupeřky se ale Němce nepodařilo. V prvním setu ještě odvrátila první setbol, ten druhý v nejdelší výměně zápasu ale Plíšková proměnila.

Strojové a suverénní počínání české dlouhánky pokračovalo i ve druhé sadě. Plíšková se při vlastním servisu nedostávala do komplikací, zvládla i několik vypjatých výměn, sebevědomě si počínala u sítě.

Brejkbol využila už v šesté hře. Kerberová ještě donutila českou tenistku dopodávat na vítězství. To se 26leté Plíškové po hodině a 23 minutách povedlo.

I Plíšková si připsala statistický milník. Ve Fed Cupu vyhrála desátou dvouhru v kariéře a vylepšila si bilanci na 10:3. K tomu má na kontě čtyři vítězství v deblu.

Vítězný bod může v neděli od 11:00 získat v utkání jedniček Plíšková proti Görgesové, případně poté Kvitová proti Kerberové. Definitivně poté může rozhodnout čtyřhra. Vedení 2:0 na zápasy české tenistky nikdy neztratily.

Autor: