Vďaka hormonálnej joge mám konečne dieťa (rozhovor)
22.4.2018 00:00
akt. 05.02.2019 01:21

Vďaka hormonálnej joge mám konečne dieťa (rozhovor)

Mom and Baby's Hands Zdroj: iStockphoto
Uložiť článok
Monike sa sen o vytúženom dieťati splnil vďaka špeciálnej joge, ktorá pracuje so ženskými hormónmi.

Monika dlho túžila po dieťati, no nebola schopná ho donosiť. Vďaka hormonálnej jógovej terapii je dnes čerstvou mamičkou.

Cvičenie nezlepšilo len jej fyzickú kondíciu. Pomohlo jej aj po psychickej stránke. Seminár sa rozhodla absolvovať už po druhýkrát.

Ako si sa dozvedala o hormonálnej jóge a prečo si sa pre ňu rozhodla?

Môj problém spočíval v tom, že síce som dokázala otehotnieť, nikdy sa mi nepodarilo bábätko donosiť. V práci boli okrem mňa ešte tri kolegyne, ktorým sa nedarilo otehotnieť vôbec. Jedna z nich mi spomenula, že by chcela kvôli tomu vyskúšať hormonálnu jógu. Paradoxne, ona sa k tomu nakoniec nedostala a na kurz som sa prihlásila ja. Hneď v decembri v roku 2016.

Vyšetrenia väčšinou odhalia, kde je problém. Aká bola príčina tvojej neschopnosti donosiť dieťa?

Vyšetrenia neodhalili nič také, čo by mohlo spôsobovať opakované potraty. Vedela som, že mám nejaké problémy s hormónmi. Mala som vždy zvláštne menštruačné cykly. Sprevádzali ich veľké bolesti, niekedy až také, že po mňa musela prísť sanitka. Bola som pre nich už známy prípad (hovorí so smiechom). Aj preto som vedela, že niečo nie je v poriadku.

Dala ti hormonálna jóga ešte niečo iné okrem vytúženého bábätka?

Pred tým, ako som začala cvičiť hormonálnu jógu, som bola stále unavená, poobede som si musela vždy pospať. Po absolvovaní kurzu som bola plná energie. Únava prišla až v tehotenstve. Vďaka nej som zistila, že čakám bábätko.

A čo tvoj vzhľad? Zmenilo sa niečo?

Schudla som 10 kilogramov. Určite za to môže úprava jedálnička, aj keď nikdy som sa nestravovala vyslovene nezdravo. Hormonálna jóga mi však viditeľne upravila nafúknuté bruško, ktorého som sa nevedela zbaviť, aj napriek tomu, že som vždy športovala. Mala som aj hustejšie vlasy, krajšie nechty a pokožku. Celý pokrok pripisujem intenzívnej práci s hormónmi.

Doteraz si hovorila o účinkoch na telo. Aké boli tie, ktoré ovplyvnili myseľ?

Keď ma niečo nahnevalo, okamžite som bola výbušná. Cvičenie malo okamžitý vplyv. Vďaka nemu som vedela svoju náladovosť korigovať, vedela som sa kontrolovať.

Na kurz si sa prihlásila na konci roka 2016. Ako dlho ti trvalo, kým si otehotnela?

Kurz trval od januára 2017 do začiatku februára. Po kurze som sama doma cvičila štyrikrát do týždňa a 4. apríla som už bola tehotná.

Skúsila si aj inú jógu než hormonálnu?

Raz do týždňa som chodila na klasickú, ale tú som doma necvičila. Pri hormonálnej som bola veľmi vytrvalá.

Čo si ešte urobila pre to, aby sa ti podarilo donosiť dieťatko?

Úplne som zmenila stravovacie návyky. Prestala som jesť mäso, mliečne výrobky, vynechala som múku. Ešte pred jogou som chodila k fyzioterapeutke, ktorá so mnou cvičila Mojžíšovej metódu. Je to špeciálne cvičenie, ktoré pomáha ženám zlepšiť ich plodnosť.  V kombinacíi s hormonálnou jógou to malo pozitívny efekt.

Vďaka hormonálnej joge si dosiahla to, po čom si túžila. Zostávaš verná cvičeniu aj po pôrode?

Keďže mám po pôrode rozhádzané hormóny, rozhodla som sa pokračovať. Navyše sa určite nechcem vrátiť k bolestivej menštruácii, nechcem byť unavená a mať stuhnuté svalstvo. Priznám sa, že počas tehotenstva som aj pozabudla zostavu, pretože som nemohla cvičiť. Opätovným absolvovaním kurzu si ju aspoň pripomeniem.

Čo by si odporučila ženám, ktoré chcú otehotnieť, no nedarí sa im?

Aby boli vytrvalé a nevzdali to po roku, ak nemajú vážnejšie problémy. Osobne som nechcela podstúpiť umelé oplodnenie. Navyše, môj problém bol, že som nedokázala dieťa donosiť, takže by ani nepomohlo. Všetky genetické testy sme mali s manželom v poriadku. Vedela som, že to musím  podchytiť od koreňa. Preto som neváhala zúčastniť sa kurzu hormonálnej jógy. Vďaka nej som našla vnútornú rovnováhu a naučila sa vnímať svoje telo. Odporučila by som ju všetkým ženám.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.