Hlavní obsah

Německá SPD si podle očekávání do čela zvolí první ženu

– Berlín

Německá vládní sociální demokracie by si na nedělním sjezdu měla poprvé ve své 155leté historii do svého čela zvolit ženu. Novou předsedkyní se v porýnském Wiesbadenu podle všeho stane dosavadní šéfka poslanců SPD Andrea Nahlesová, i když bude mít konkurenci v podobě starostky severoněmeckého Flensburgu Simone Langeové.

Foto: Profimedia.cz

Andrea Nahlesová

Článek

Sedmačtyřicetiletá Nahlesová je podle představ kolegů z vedení sociální demokracie tou pravou osobností, která by nejstarší německou demokratickou stranu měla provést složitým obdobím po loňském propadáku v parlamentních volbách, v nichž SPD dostala nejméně hlasů od druhé světové války. Přesto SPD po několikaměsíčním váhání znovu vstoupila do koalice s křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové.

Někteří kritikové jsou ale toho názoru, že za obnovu strany by měl být zodpovědný někdo, kdo není součástí stranického establishmentu. Pro tyto sociální demokraty může jedenačtyřicetiletá Langeová, která se vůči vedení SPD vymezuje, být dobrou alternativou.

O vítězství Nahlesová ale ani tak prakticky nikdo nepochybuje. Půjde spíše o to, kolik hlasů jí Langeová dokáže ubrat. Z konečného výsledku se pak bude usuzovat na to, jak silné má Nahlesová postavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám