Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Otrava Skripalů: Stopy míří k tajemnému Gordonovi, zabijáku KGB. A k snoubenci Julije

Autor: tl - 
22. dubna 2018
11:06

Britští policisté mají v případu otravy otce a dcery Sergeje a Julije Skripalových dvě horké stopy, obě se však ztrácejí v Rusku. Podle informací, které zveřejnil list Daily Mail, je hlavním podezřelým snoubenec Julije Skripalové Stěpan Vikejev. Ten pracuje pro záhadnou organizaci, která podle všeho jen zakrývá spojení s ruskou zpravodajskou službou FSB. Další média však informují o novém hlavním podezřelém - Rusovi (54) s přezdívkou Gordon, který se v KGB, předchůdkyni FSB, vycvičil v bojových uměních a byl připravován na zabíjení. 

Julijin snoubenec Stěpan Vikejev je nezvěstný od okamžiku, kdy byli minulý měsíc Julija a její otec, dvojitý agent Sergej Skripal, otráveni nervově paralytickou látkou Novičok ruské provinience.

Britské bezpečnostní zdroje v Moskvě nyní informovaly, že Vikejev (30), který žil s Julijí v Moskvě, pracuje pro společnost nazvanou Institut moderních bezpečnostních problémů. Tuto záhadnou organizaci, o níž prakticky neexistují veřejné informace, provozuje jeho matka Taťána (61) a experti ji považují za „nedílnou součást“ FSB, která po konci Sovětského svazu nahradila organizaci s proslulejším názvem KGB.

Jak Vikejev, tak i jeho matka se od útoku na Skripalovy skrývají a jsou podle obvykle dobře informovaných pramenů chráněni Putinovými agenty. Tyto informace posilují podezření, že oba hráli při otravě Skripalových klíčovou roli.

Vypadá to na klasickou „honeytrap“

Zpráva britské zpravodajské služby nedávno odhalila, že ruští hackeři už od roku 2013 tajně sledovali e-maily od Julije, aby mohli sledovat její život a život jejího otce.

Vazby Vikejeva na FSB potvrzují teorii, že v případě Skripalových plnil úlohu „honeytrap“ (milostné léčky), aby mohl pozorně sledoval Julii a jejího „zrádného“ otce poté, co byl v roce 2010 poslán do Británie v rámci výměny odsouzených špionů.

Z informací bezpečnostních zdrojů rovněž vyplývá, že otec Skripal (66) neměl Vikejeva rád. „Sergej měl silné výhrady ohledně Stěpana, ale Julija řekla otci, že se ho nevzdá,“ nechali se slyšet Julijini příbuzní. Nejlepší kamarádka Skripalové Irina Petrovna vyšetřovatelům mimo jiné sdělila, že si Julija stěžovala, že v noci bývá často sama, protože její snoubenec pracuje pro „zvláštní vládní organizaci“.

Vikejev přitom od útoku svou snoubenku a její rodinu nijak nekontaktoval. Skripalová (33) byla velmi rozrušená, když se pokoušela s Vikejevem spojit, ale on jí ani neodpověděl na telefonát poté, co se takřka zázračně uzdravila v nemocnici. Z té byla počátkem měsíce propuštěna a od té doby je pod policejní ochranou na tajném místě.

Poslední, kdo s Julijí mluvil při odletu z Moskvy

Krátce před otravou přitom Vikejev se Skripalovou společně oslavil své 30. narozeniny a byl posledním člověkem, který s ní telefonoval, když se těsně před útokem chystala už v letadle na odlet z Moskvy. Po útoku pak Vikejev vymazal své internetové profily a odřízl se od sociálních sítí. „Nikdo ho neviděl, přestal úplně komunikovat. Neodpovídá na telefonáty ani sms,“ řekl jeden jeho blízký přítel. 

Průmyslová kamera zachytila v Salisbury Skripalův vůz těsně před otravou: 

Rusko dosud důrazně odmítá jakoukoli účast na útoku na Skripalovy v anglickém městě Salisbury a zahájilo vlastní vyšetřování zvláštní komisí, která je obdobou americké FBI. Podle několika zdrojů výbor ví, kde je Vikejev umístěn (má to být kdesi na předměstí Moskvy), ale tuto skutečnost přísně tají. 

Byl to Gordon? Co řekl Karpičkov, jiný dvojitý agent

Podle informací, které nyní zveřejnil britský list Sunday People, je však nyní hlavním podezřelým někdo jiný. 54letý bývalý agent ruské tajné služby, vycvičený v bojových uměních, aby mohl v případě potřeby plnit funkci zabijáka. Používá prý jako přezdívku anglicky znějící přezdívku Gordon a představuje sám sebe jako bezpečnostního experta. 

Existence Gordona byla přitom podle listu Sunday People odhalena až tento týden při pětihodinovém výslechu Borise Karpičkova (59) - jiného dvojitého agenta. 

Bývalý ruský agent Boris Karpičkov mluví o tajemném Gordonovi v ranním vysílání britsé televize. Bývalý ruský agent Boris Karpičkov mluví o tajemném Gordonovi v ranním vysílání britsé televize. | Profimedia.cz

Karpičkov uvedl, že se s Gordonem zná právě od svého působení ve FSB. „Je to velmi inteligentní, vzdělaný, ambiciózní - a nemilosrdný člověk,“ popsal Gordona. „Uměl velice rychle získat důvěru cizích lidí,“ dodal. Kromě přezdívky Gordon používal další tři falešná jména, mezi nimi  Michailis Savickis. 

 Setkání v Lotyšsku: Karpičkov měl Gordona zabít

Oba muži se potkali v Lotyšsku, kde Karpičkov řídil tamní pobočku ruské FSB. Gordon byl jeho podřízeným. Na tamní univerzitě vystudoval práva. Za komunismu už pracoval v KGB, kde dosáhl hodnosti kapitána,  a po skončení studené války přešel do nově vytvořené FSB. Příslušnost k tajným službám ukrýval maskou úspěšného obchodníka. Přezdívka Gordon mu byla přidělena nadřízenými. 

V bojových uměních se prý Gordon specializoval na styl jiu-jitsu. Podle Karpičkova byl zároveň na seznamu „rezervních“ důstojníků FSB určených k zabíjení v přípravě potřeby a údajně zastřelil v 90. letech jednoho z šéfů organizovaného zločinu v Lotyšsku. 

Karpičkov zároveň uvedl, že právě jemu nařídili, aby Gordona zabil,  kvůli tomu, že vyzradil jednu ze sítí FSB v zemi lotyšským tajným službám. Odmítl to udělat. V roce 1998 pak  zmizel z Ruska s dvěma kufříky plnými tajných dokumentů a s celou rodinou. Dorazil do Británie a v roce 2010 mu Theresa Mayová, tehdejší ministryně vnitra, udělila azyl.

List Sunday People doplnil, že podle nejnovějších informací Gordon zmizel neznámo kam a předpokládá se, že odletěl do Ruska.

salto ( 23. dubna 2018 08:25 )

Sakra, těmi dvojitými agenty se to ve VB jenom hemží. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej

doktormediciny ( 22. dubna 2018 16:38 )

Ono pqak je tady takovy liddsky moment...Zbaviotz se takhlre snoubernky, tzo spius v televiznimn serialu

ivoadler ( 22. dubna 2018 16:26 )

Gordon je tajný agent FSB č. 007 s právem zabíjet.

kukuku ( 22. dubna 2018 13:30 )

... nebo Timur a jeho parta.

PremyslOtakar ( 22. dubna 2018 13:29 )

 Není co řešit,už od začátku je jediný viník a to Rusko,takže zdejší rusofilové a dementi jděte do řitě,V Rusku se bězně vraždí agenti,novináři a ten kdo jiný názor,tak zajděte do Bohnic vyšetřit si mozek!

Zobrazit celou diskusi