Hlavní obsah

Islámský stát udeřil v Kábulu, přes 50 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Sebevražedný atentátník se odpálil v neděli dopoledne nedaleko volebního registračního centra v afghánském hlavním městě Kábul. Výbuch nepřežilo podle posledních zpráv 57 lidí. Víc než sto dalších bylo zraněno. K útoku se přihlásil tzv. Islámský stát prostřednictvím své tiskové agentury Amak. K dalšímu útoku došlo severně od Kábulu, při něm zemřelo šest lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při atentátu v Kábulu zemřelo přes 30 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Mezi mrtvými je podle mluvčího ministerstva zdravotnictví 22 žen a osm dětí. Zraněných zatím úřady registrují 119, mezi nimi 52 žen a 17 dětí.

Podle serveru arabské televizní stanice Al-Džazíra kábulský šéf policie Muhammad Daoud Amin uvedl, že se útočník odpálil ve vchodu do budovy v deset hodin ráno místního času (asi půl sedmé SELČ).

K výbuchu došlo ve čtvrti Dasht-e-Barchi v západním Kábulu, kde bydlí převážně menšina Hazárů, kteří jsou v Afghánistánu vystaveni časté diskriminaci kvůli vyznávání šíitského islámu. Islámský stát je v prohlášení, v v němž se přihlásil k útoku, označil za „šíitské odpadlíky”.

„Poté, co jsem slyšel ránu, běžel jsem na místo výbuchu. Když jsem tam dorazil, pomáhali jsme spoustě zraněných a odváželi jsme je do nemocnice,“ uvedl svědek útoku Bašir Ahmad. „Mnoho obětí byly ženy a děti, které si přišli vyzvednout průkazy a registrovat se k volbám,“ dodal.

Severně od Kábulu výbuch zabil šest lidí

Další exploze severně od Kábulu v provincii Baghlan zabila šest lidí z jedné rodiny. Nálož byla umístěna rovněž u volebního centra.

Afghánistán spustil v dubnu registr voličů k říjnovým volbám poslanců a představitelů provinčních rad. Podle Al-Džazíry došlo v uplynulém týdnu k několika útokům na jiná registrační centra v zemi.

Afghánský ministr vnitra dříve pro BBC uvedl, že Islámský stát a Tálibán si jako cíle útoku vybírají civilisty, aby provokovali lidi proti vládě a vytvořili chaos.

Reklama

Výběr článků

Načítám