Kometa obhájila extraligový titul, Třinci v páté finálové bitvě povolila jediný gól

Vousatá euforie i potoky piva. Podívejte se, jak Kometa slavila třináctý extraligový triumf
Hokejisté Komety Brno slaví zisk třináctého extraligového titulu, osamostatnili se tak v čele historické tabulky.
Na hráče Komety čekaly téměř potoky piva.
Brněnští obhájili triumf díky výhře 4:1 nad Třincem.
Takhle vypadala jejich euforie bezprostředně po závěrečném hvizdu.
Foto: Lukáš Filipec
Sport ČTK Sport, ČTK
22. 4. 2018 19:28
Kometa Brno v pátém finále play off hokejové extraligy vyhrála na Třincem 4:1 a obhájila tak extraligový triumf.

Třinec - Hokejisté Komety Brno obhájili titul v extralize a slaví rekordní 13. triumf v historii. V pátém finálovém utkání vyhráli v Třinci 4:1 a ovládli sérii 4:1 na zápasy. Suverén vyřazovacích bojů posledních dvou let vedl už v 17. minutě 3:0, dvanáctou výhru ze čtrnácti duelů letošního play off si zkušeně pohlídal a znovu získal Masarykův pohár.

V čele historické tabulky šampionů nejvyšší soutěže se Kometa, která se loni vrátila na trůn po 51 letech, osamostatnila před Duklou Jihlava. Ta s 12 tituly krakovala od roku 1991. Zopakovat triumf dokázali Brňané jako první klub od roku 2007, kdy přebírala zlato druhý rok za sebou pražská Sparta.

Kometa vykročila za čtvrtou výhrou v sérii v řadě už ve 25. vteřině utkání. Hruškovu střelu z levého kruhu vyrazil Hrubec tak nešťastně, že se od Krajíčkovy brusle odrazil puk před prázdnou branku a Radim Zohorna snadno otevřel skóre. Oceláři mohli odpovědět při Čermákově vyloučení, ale na Ciencialovu přihrávku nedosáhl Svačina a v šanci neuspěl ani Ondřej Kovařčík.

Kometa svou první přesilovku v utkání při pobytu Polanského na trestné lavici zužitkovala. V deváté minutě nabil Krejčík za levý kruh Nečasovi, který se trefil přesně k protější tyči. Snížit se pokoušel z dorážky Petružálek, jehož pak povalil Barinka, ale Třinec početní výhodu nevyužil.

A další přesilová hra po dalším faulu kapitána Čermáka dopadla pro Třinec ještě hůře - Kometa v oslabení zvýšila na 3:0. Hynek Zohorna sice v přečíslení dvou na jednoho neprotlačil první přihrávku na Malleta přes Svačinu, puk se k němu ale odrazil zpátky a nahození už skončilo za Hrubcem. Gól byl připsán před brankou operujícímu Malletovi.

Do druhé třetiny Hrubce vystřídal Hamerlík a Třinec se vrhnul do ofenzivy, aby se pokusil vykřesat naději. Velkou šanci měl ve 24. minutě Vlach, ale Čiliak nejdříve zasáhl levým betonem a druhým pokusem třinecký centr trefil boční síť.

Oceláři v polovině utkání odolali při Marcinkově trestu, ale zdramatizovat vývoj se jim nedařilo. Na neprůstřelném Čiliakovi ztroskotal v 36. minutě i Svačina. Navíc Třinec nabídl soupeři další přesilovku po Jankově faulu.

V úvodu závěrečného dějství šli domácí pykat za špatné střídání a zvýšit mohl Haščák, který však ztroskotal na Hamerlíkovi. Boj Ocelářů proti defenzivě Komety byl dlouho marný. Třinec sáhl už téměř 11 minut před koncem k power play. V 50. minutě sebral Čiliakovi čisté konto střelou z pozice ze levým kruhem Jank, v té době byl Hamerlík zpátky v brance.

Kometa se vzápětí ubránila při Krejčíkově trestu a naděje definitivně sebral domácím v 56. minutě při pokračující hře bez brankáře Hynek Zohorna, který se s osmi trefami osamostatnil v čele tabulky střelců play off. Stav už se nezměnil a Kometa se po loňském triumfu v domácím prostředí mohla tentokrát oddávat oslavám na soupeřově ledě.

Finále play off hokejové extraligy - 5. zápas:

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. Jank (Polanský, Linhart) - 1. R. Zohorna (J. Hruška, O. Němec), 9. Nečas (Krejčík, M. Erat), 17. Mallet, 56. H. Zohorna (Nečas). Rozhodčí: Hodek, Hribik - Ondráček, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5200 (vyprodáno). Konečný stav série: 1:4.

Třinec: Hrubec (21. Hamerlík) - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Roth, Jank, Linhart - J. Petružálek, Roman Vlach, Rákos - Rudovský, Marcinko, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala - od 21. navíc Kofroň. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Brno: Čiliak - O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Haščák, P. Holík, Zaťovič - Mallet, Nečas, H. Zohorna - Dočekal, L. Čermák, Vincour - od 21. navíc Vondráček. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

 

Právě se děje

Další zprávy