Hlavní obsah

V katedrále sv. Víta byly uloženy ostatky kardinála Berana

Praha
Aktualizováno

V katedrále svatého Víta v Praze byly v pondělí v osm hodin večer uloženy ostatky kardinála Josefa Berana, někdejšího pražského arcibiskupa a politického vězně dvou totalitních režimů. Beran, který strávil velkou část života jako vězeň nacismu a komunismu, zemřel v exilu a pondělním aktem se splnilo jeho poslední přání.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Rakev s ostatky kardinála Josefa Berana byla uložena po poutní bohoslužbě v nově zřízeném sarkofágu v katedrále sv. Víta v Praze.

Článek

Jeho ostatky byly před několika dny převezeny z Vatikánu, kde spočívaly v papežské hrobce v bazilice sv. Petra. Uložení předcházela bohoslužba, kterou vedl pomocný pražský biskup Václav Malý.

Po jejím skončení se liturgický průvod vydal ke kapli Bartoňů z Dobenína, jíž se od svatořečení Anežky České říká také kaple sv. Anežky a kde byly Beranovy ostatky uloženy. Připraven pro ně byl nově vyrobený kamenný sarkofág. Jen víko vážilo téměř půl tuny, kromě několika mužů z firmy, jež sarkofág vyrobila, víko pomáhal přesunout na kamennou schránu jeřáb. Na přesun rakve dohlížel mimo jiné také hlavní zvoník v katedrále Tomáš Stařecký, na jehož pokyn se přesně ve chvíli ukládání rakve do sarkofágu rozezněly zvony v katedrále.

Václav Malý ve svém kázání přirovnal život i činy kardinála Berana ke sv. Vojtěchovi, stejně jako tak učinil kardinál Dominik Duka ve své sobotní mši.

"Svatý Vojtěch toužil po klášteře, a když byl vyhnán poprvé, a stanul v Římě, vstoupil do kláštera. Bylo to pro něho něco, co konvenovalo jeho duchovnímu rozpoložení, ale on se dovedl toho zříci, když ho papež vyzval, aby se vrátil do Prahy," uvedl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Žena poklekla u rakve s ostatky kardinála Berana před jejím uložením do sarkofágu

"Kardinál Beran měl právo na to, když v roce 1965 musel odejít z vlasti, aby si odpočinul, aby se věnoval usebranosti, byl to muž modlitby. Ale on se znovu dal do činnosti, objížděl všechny krajany v celém tehdy svobodném světě. Naplno se vydal, ač měl právo říci už dost. Oba muži tedy nevolili pohodlí, ale volili opravdovou evangelizaci v duchu Kristovu," uvedl biskup Malý.

Zmínil také Beranovo vystoupení na převratném druhém vatikánském koncilu, které mnozí církevní historikové označují za nejvýznamnější Beranovo vystoupení v římském exilu. Žádal, aby katolická církev vyzvala všechny, aby respektovali svobodu svědomí každého člověka. Myslel v širších souvislostech - i to spojuje kardinála Berana se sv. Vojtěchem, řekl.

Snaha o blahořečení

Od roku 1998 česká katolická církev usiluje o Beranovo blahořečení. Historička Stanislava Vodičková, autorka právě vydaného rozšířeného Beranova životopisu, ČTK řekla, že by se česká část procesu mohla v květnu uzavřít a odeslat do Vatikánu.

O repatriaci ostatků kardinála Berana rozhodl papež František počátkem letošního roku. Do Prahy byly letecky převezeny v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostatky kardinála Berana se vrátily do Čech

Za zvuků kostelních zvonů přistál v pátek v 18 hodin v Praze vojenský speciál s ostatky kardinála Josefa Berana. Na letišti ve Kbelích někdejšího politického...

Duka se při bohoslužbě otřel o Zemana

V sobotu byly ostatky kardinála Josefa Berana převezeny do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. V chrámu bude rakev tři dny vystavena a lidé se k ní mohou...

Výběr článků

Načítám