EU začíná vyšetřovat nákup hudební aplikace Shazam Applem. Znevýhodňoval by Spotify

Filip HouskaFilip Houska

F83E747A-17C0-4259-ACBC-01FADB0E61F4

Foto: Shazam

Mobilní aplikace Shazam

0Zobrazit komentáře

Evropská komise formálně zahájila šetření loňské akvizice hudební aplikace Shazam technologickým gigantem Apple, kterým se na žádost několika států včetně Rakouska, Francie, Španělska nebo Islandu od února zabývá. Vzrůstají totiž obavy o to, zdali převzetí oblíbené služby pro rozpoznávání skladeb nedá Applu konkurenční výhodu oproti ostatním firmám, konkrétně Spotify.

Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise, konkrétně jeho komisařka Margrethe Vestager, se v následujících měsících bude soustředit zejména na to, zdali by avizované spojení mohlo snížit výběr hudebních služeb pro ostatní uživatele. Apple totiž již třetím rokem nabízí streamovací službu Apple Music, kterou by díky získaným uživatelským datům ze Shazamu mohl razantněji nabízet ostatním uživatelům na úkor konkurenčních služeb jako Spotify.

roadster

Přečtěte si takéTesla potvrdila, že bude od druhé poloviny letošního roku profitabilníTesla potvrdila, že bude od druhé poloviny letošního roku profitabilní

Právě švédské Spotify, jednička na trhu hudebního streamingu s více jak 70 miliony aktivních posluchačů, by teoreticky mohlo utrpět velkou újmu. Dle serveru The Verge generují Apple Music a Spotify skrze Shazam denně přes milion kliků, které uživatele odkazují do rozhraní jejich služeb.

apple music

Jelikož by Apple měl při úspěšné akvizici pohybující se okolo 400 milionů dolarů (cca 8,3 miliardy korun) Shazam v plné moci, mohl by se kdykoliv rozhodnout, že Shazam nastaví k odkazování pouze na Apple Music, čímž by Spotify uštědřil tvrdou ránu do trafficu, který z londýnské rozpoznávací platformy přichází.

Nutnost jednoduché volby pro uživatele

Evropská komise tyto uvedené možné scénáře považuje za porušení antitrustových zákonů Evropského hospodářského prostoru, a proto až do 4. září bude celou situaci detailně šetřit.

„Způsob, jakým lidé poslouchají hudbu, se za poslední roky výrazně změnil. Stále více Evropanů používá hudební streamovací služby a naším zájmem je zajistit, aby fanoušci mohli pokračovat ve vybírání si mezi streamovacími platformami a nemuseli tak čelit úžší nabídce, která by tímto spojením (mezi Applem a Shazamem, pozn. red.) vznikla,“ dodává v oficiálním vyjádřením Vestager.

Margrethe Vestagerová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Evropské komise

Foto: Shazam; Friends of Europe (Flickr), Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym