Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nebuďte jako Trump, píší Izraelci Hradu kvůli ambasádě. Dopisů intelektuálů máme u nás inflaci, odmítl Ovčáček

Česko

  5:00
PRAHA / TEL AVIV - Kolem zvažovaného přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma začíná být opět rušno. Jak již LN informovaly, prezident Miloš Zeman chce diplomatický krok urychlit jako gesto sympatií s židovským státem.

Miloš Zeman si potřásá rukou s premiérem Izraele Benjaminem Netanjahuem foto: Reuters

A na svou podporu již získal také bezmála tisícovku petentů, kteří se připojili k prohlášení pražského developera Zbyňka Passera, jinak též předsedy Spolku přátel Izraele. Passerova petiční akce není ale jediná. K Zemanovi na Hrad a také do rukou premiéra v demisi Andreje Babiše míří další apel – ovšem přesně opačný. Několik izraelských akademiků, bývalých politiků a diplomatů v dopise, který byl odeslán počátkem tohoto týdne, vyzývá, aby čeští politici nepodléhali volání po gestech s dalekosáhlými dopady. 

Izrael varoval Sýrii před použitím ruských systémů S-300

„Chápeme, že Česko zvažuje jít ve šlépějích Spojených států a hodlá přesunout svou ambasádu nebo její část z Tel Avivu do Jeruzaléma. Obáváme se však, že tento krok přispěje k rozčarování, které zachvátilo palestinské vedení v důsledku politiky prosazované vládou Benjamina Netanyahua podporované americkou administrativou,“ píše se v listu, který má redakce LN k dispozici. 

Dopis podepsali například Avrum Burg, bývalý předseda izraelského parlamentu za Stranu práce a Světové sionistické organizace, David Harel, místopředseda Izraelské akademie věd nebo Ilan Baruch, veterán 4. arabsko-izraelské války a někdejší dlouholetý diplomat židovského státu. Izraelští intelektuálové apelují na Hrad i na Babiše, aby s přesunem zastupitelského úřadu vyčkali do vytvoření palestinského státu. „Konečná mírová dohoda vám umožní otevřít dvě velvyslanectví – jedno ve východním a jedno v západním Jeruzalémě,“ napsali do Prahy. 

Zeman na dopis nijak reagovat zřejmě nebude. „Názor pana prezidenta žádný absolutně nedůležitý dopis nezmění. Přesun ambasády bude pan prezident podporovat jednoznačně a setrvale,“ řekl LN hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Dopisů intelektuálů máme u nás inflaci, jsou to většinou prázdná a nabubřelá slova,“ doplnil. Faktem je, že případné odpovědi z Hradu a Strakovy akademie by se svou dikcí zřejmě lišily. Zeman loni v září v New Yorku prohlásil, že je pro „bezpodmínečnou solidaritu“ s Izraelem a přesun ambasády by rád Izraelcům přislíbil alespoň ve formě blízkého termínu. 

Stěhování diplomatů by ale muselo schválit ministerstvo zahraničí. A to je vzhledem k postoji Rady bezpečnosti OSN i EU, která do budoucna počítá s vytvořením palestinského státu, opatrnější, než by Hrad chtěl. Diplomaticky zdůrazňuje, že zvažuje „nějakou formu zastoupení“. O něco konkrétnější byl minulý pátek Babiš. „V řádu několika měsíců hodláme otevírat honorární konzulát v Jeruzalémě,“ prohlásil. Česko by tak zvolilo řešení, které kvitují jak zastánci kompletního přesunu, tak ti, kteří si žádná gesta vstřícnosti vůči Izraeli nepřejí. Honorární konzul je čestná funkce s omezenými pravomocemi a jeruzalémská kancelář by tak sloužila jen jako zprostředkovatelna. 

Česko nakonec není jedinou zemí EU, kde na stěhování diplomatů do Jeruzaléma panují odlišné názory. Jako vůbec první unijní země se k praktickému uznání Jeruzaléma v podobě sídla svého zastupitelského úřadu přihlásilo Rumunsko. Tamní vláda na sklonku minulého týdne přesun odsouhlasila. Jenže definitivní slovo má rumunský prezident Klaus Iohannis – a ten je proti. 

Oslavy na Hradě

Zatímco zřízení české ambasády v Jeruzalémě je v nedohlednu, prezident Zeman jeden dar Izraelcům k 70. výročí vzniku samostatného státu přichystal. Dnes hostí ve Španělském sále oficiální vzpomínkovou akci. V prostorách Hradu tak vůbec poprvé dostane nějaký stát možnost oslavit své narozeniny. Přijít by mělo 1200 hostů, mimo jiné také Cipi Hotovelyová, náměstkyně izraelského ministra zahraničí. 

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...