Květnové výstavy ve východních Čechách: polární záře očima Marka Musila i obrazy legionáře v Rusku

Květnové výstavy ve východních Čechách: polární záře očima Marka Musila i obrazy legionáře v Rusku 

Na výstavách v Královéhradeckém a Pardubickém kraji si můžete prohlédnout výjevy z první světové války od československého legionáře Jindřicha Vlčka, snímky chladného severu pořízené fotografem Markem Musilem nebo naivní malby hlinecké umělkyně.

1. Obrazy legionáře z první světové války

V letošním roce si připomínáme sto let od konce 1. světové války. Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMUHK) vystavuje do 27. května obrazy legionáře Jindřicha Vlčka, který i v náročných podmínkách a s omezenými výtvarnými prostředky intenzivně zaznamenával výjevy z bojů v první linii, momentky ze života zajatců v Rusku, pohledy na bojiště či portréty samotných legionářů. Více informací zde.

2. Žáby živé i zkamenělé

Žáby jsou středobodem aktuální výstavy v jičínském Muzeu hry – představí nejen biologii, ale také ochranu tohoto dnes již ohroženého druhu živočichů. Ukáže také několik možností, jak je možné obojživelníkům pomoci. Na výstavě najdete řadu trojrozměrných exponátů – modely žab, zkameněliny jejich předků, a dokonce i živé exempláře našich i exotických druhů. Více informací zde.

3. Recyklace, jak ji neznáte

Recyklace je součást našeho každodenního života, kolik toho o ní ale víme? Výstava v Regionálním muzeu v Chrudimi, která potrvá do 27. května, mapuje koloběh odpadu od jeho vzniku přes třídění a recyklaci až po jeho opětovné využití. Návštěvníci se seznámí se širokou škálou běžných i ne moc známých výrobků z použitého papíru, PET lahví, skla nebo kartonů. Více informací zde.

4. Naivní obrazy hlinecké malířky

Hlinecká rodačka Lydie Němec se in memoriam vrací do svého města v Železných horách, do zdejší galerie, která pořádá retrospektivní výstavu celoživotní tvorby této umělkyně. Návštěvníci spatří její naivní obrazy, akty, portréty či abstraktní malby, které jsou plné čistých tónů a harmonie. Jako samouk se malování věnovala po celý život, již od útlého dětství. Více informací zde.

5. Norské snímky Marka Musila

Známý fotograf Marek Musil nedávno vystavoval svou tvorbu v pražské Leica Gallery. Nyní se přesunul do jihlavské kavárny Muzeum, kde najdete jeho fotografie pořízené během loňské cesty po Norsku. Výstava se zaměřuje především na zvěčněné polární světlo – úkaz, se kterým setkáte pouze na severu. Prohlédnout si do 27. května můžete i snímky zdejší krajiny, hor a vody ve všech podobách. Více informací zde.

Foto: archiv GMUHK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!