Hlavní obsah

Podmínky ČSSD? Když je ANO nebude chtít dodržet, prostě je nedodrží, míní politolog

Novinky, jas

Snahy sociálních demokratů, kteří chtějí ANO coby dominantního koaličního partnera v možné budoucí vládě omezit podmínkami koaliční smlouvy, nejsou zcela bez šancí. Alespoň po část volebního období mohou fungovat, míní politolog Jan Kubáček. Připomíná ale, že pokud ANO podmínky nebude chtít dodržet, prostě je nedodrží.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva předseda ČSSD Jan Hamáček, první místopředseda strany Jiří Zimola a premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

ČSSD ve středu přišla s tím, že by v koaliční smlouvě s ANO mělo být zakotveno, aby v případě demise pětice sociálně demokratických ministrů musela podat demisi celá vláda. Již dříve sociální demokraté zmínili podmínku, aby v kabinetu nemohl působit člověk, jehož soud, byť nepravomocně, uzná vinným. To by mohlo hrozit lídrovi ANO Andreji Babišovi kvůli kauze Čapí hnízdo. [celá zpráva]

„Pokud Andrej Babiš nebude chtít tyto podmínky dodržet, tak je nedodrží,” nemá Kubáček iluze o předsedovi ANO, který se s ČSSD a podporou komunistů snaží půl roku po volbách sestavit kabinet, který by mohl předstoupit před poslance s žádostí o vyslovení důvěry. „To už je vysloveně otázka politické kultury,” dodal.

Na druhou stranu připouští, že dokud to bude pro ANO výhodné, nebude mít důvod koaliční smlouvu porušovat. Zlom by mohl nastat v polovině až dvou třetinách volebního období, kdy se pomalu začne rozbíhat kampaň před novými volbami.

Demise má velkou symboliku

Pro poslední požadavek ČSSD má nicméně politolog pochopení. „Kdyby došlo k odchodu ministrů jedné strany, tak to vytváří poměrně závažnou politickou krizi,“ připomněl Kubáček, podle něhož by se hnutí ANO dostalo pod tlak, zatímco ČSSD by získala manévrovací prostor.

„Je to asi nejelegantnější opatření,“ míní s poukazem na značnou symboliku demise. ČSSD by tím navíc dala jasný signál svým voličům. Strana by v takovémto případě mohla takříkajíc dojet hlavně na případnou nejednotnost.

„Sociální demokracie dlouhodobě trpí velkou roztříštěností. Samozřejmě bude tlak na ni, pokud se k tomuto kroku rozhodne, aby ho udělala jednotně a naráz,“ poukázal na různé názorové proudy uvnitř strany.

Podle předběžných dohod by mohli sociální demokraté obsadit posty ministrů vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí, jemuž dali přednost před resortem obrany.

„Obecně očekávám velmi volné soužití obou koaličních stran,” tvrdí Kubáček, podle něhož dost možná bude ANO v případě vzniku koalice některé věci prohlasovávat s komunisty a SPD, ale sociální demokraté mu to budou vracet s „antibabišovským táborem”.

Anketa

Věříte, že v případě dohody na koaliční vládě ANO a ČSSD vydrží takový kabinet do řádných voleb?
Ano, vydrží
3,3 %
Ne, nevydrží
14,5 %
Ne, ANO a ČSSD se na vládě nedohodnou
82,2 %
Celkem hlasovalo 2625 čtenářů.

Reklama

Související články

ČSSD dala ANO ultimátum

ČSSD a ANO čeká dnes klíčová debata o podmínkách případné vládní spolupráce. Řešit by se mělo ustanovení v koaliční smlouvě, které se týká trestně stíhaného...

Výběr článků

Načítám