Hlavní obsah

Piráti navrhují zrušit nahánění vodáků kvůli pití alkoholu

Piráti chtějí zrušit pokuty pro vodáky za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Předložili kvůli tomu novelu zákona o vnitrozemské plavbě, pod kterou se podepsala padesátka poslanců ze všech frakcí vyjma ČSSD. Smyslem návrhu je zrušit neúčinný postih vodáků, oznámil ve čtvrtek poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

Foto: Novinky

V českých řekách ubývá vody, vodáky to však netrápí

Článek

„Dle odhadů až 80 procent vodáků na vodě požívá alkohol, ačkoli v současné době platí za takový přestupek pokuta až 100 tisíc korun. Je vidět, že tato represivní politika je zcela neefektivní,” uvedl Bartoň.

Změna zákona by podle něj měla pouze dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat „pití alkoholu na vodě”. V platnosti zůstane ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo jeho potrestání za ohrožování ostatních.

Novela ruší sankci za plavbu pod vlivem jen pro kapitány a členy posádky malých plavidel, která nepodléhají zápisu do plavebního rejstříku a nemají vlastní strojní pohon. Na řidiče vodních skútrů nebo posádky motorových člunů se tedy zrušení přestupku nevztahuje.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vodáci na Vltavě.

Navrhovanou právní úpravou nebude podle Bartoně dotčena odpovědnost posádky lodí za způsobenou škodu či újmu na zdraví, případně další odpovědnosti stanovené v jiných předpisech.

Poslanec má za to, že novela by mohla být přijata tak, aby mohla platit už o letošní vodácké sezoně. S ohledem na lhůty pro schvalování zákonů je to ale nepravděpodobné.

Podobnou novelu, která by měla umožnit cyklistům jízdu po vypití dvou piv nebo skleničky vína, navrhli znovu senátoři. Obdobný předloňský návrh senátorů Sněmovna v předvolebním složení nestihla projednat za rok.

Anketa

Jste pro pokutování vodáků za jízdu pod vlivem alkoholu?
Ano
27,3 %
Ne
70,3 %
Je mi to jedno
2,4 %
Celkem hlasovalo 3293 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám