Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Bill Gates: Do deseti let přijde smrtící světová pandemie. Za půl roku může zabít 30 milionů lidí

Svět

  15:00
PRAHA - Podle amerického miliardáře Billa Gatese by v příštích deseti letech mohla vypuknout celosvětová pandemie schopná zabít desítky milionů lidí. V pátek to uvedl na své přednášce ve zdravotnické společnosti v Massachusetts, kde prezentoval i způsoby boje s epidemiemi.

Americký miliardář Bill Gates. foto: Reuters

Podle amerického miliardáře Billa Gatese se rok od roku zvyšuje pravděpodobnost vypuknutí epidemie, která by mohla vyhladit až 30 milionů lidí. Po celém světě se kvůli zvyšování lidské populace a zásahům do divoké přírody objevují nové patogeny a choroby.

Gates také řekl, že se ani nemusí jednat o nějaký zmutovaný druh chřipky nebo neštovice. Může to být choroba, kterou zatím nikdo nikdy dosud neviděl. Podle něj je v současnosti také stále snazší nějakou novou chorobu vyrobit klidně v domácích podmínkách. Druh smrtelné chřipky prý mohou lidé hravě vyvinout i ve svých domácích laboratořích.

Bill Gates, zakladatel Microsoftu a jeden z nejbohatších lidí světa.
Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates.

„Pokud řeknete světovým vládám, že biologická zbraň takového kalibru je zrovna ve výrobě, tak by bylo nutné okamžitě jednat a na hrozbu se připravit. Svět by se měl v takových případech na pandemii připravit jako na válku,“ řekl na přednášce Gates.

Miliardář během svého projevu ukázal také video, které v simulaci ukazovalo, jak by taková pandemie mohla vypadat. Data v něm ukazují, že by epidemie mohla zabít až 30 milionů lidí během šesti měsíců.

Zkáze se dá předejít

Podle Gatese ale vyhlídky nejsou tak černé. V jistých ohledech je prý lidstvo na takovou hrozbu připraveno lépe, než bylo v minulosti. V současnosti existují antivirové léky, které mohou pomoci lidem přežít. Mezi nimi jsou třeba nová antibiotika, která jsou schopna léčit infekce, jako je pneumonie spojená s chřipkou. Vědci také hlásí úspěchy při vývoji univerzální chřipkové vakcíny.

Výhodu pro lidstvo také představuje rychlé rozpoznání vznikajícího nebezpečí, což je podle Gatese nezbytné, protože prvním nejdůležitějším krokem v boji proti nové chorobě je především karanténa. 

„Zrovna tento týden se objevila nová výzkumná studie, která se věnuje výzkumu, jak u člověka zjistit virové onemocnění pomocí systému barevných proužků, který se používá třeba u těhotenských testů,“ řekl Gates.

Lidstvu se podle něho ale pořád nedaří rozpoznat „obyčejnou“ epidemii od reálné hrozby celosvětové pandemie. Podobnou chybu udělal svět třeba v roce 2014, kdy podcenil africkou epidemii Eboly.

Gates během přednášky také světovým vládám poradil, aby mezi nimi a armádami panovala uzší komunikace. Společně by měly hledat způsob, jak v případě vypuknutí pandemie rychle a efektivně využít pomoc soukromého sektoru. Ten jim může pomoci ve vývoji technologií a nástrojů a boji proti vznikajícím smrtelným nemocem.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...