Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Domácí si na úvod vyšlápli na Němce, zvítězili po nájezdech

Na nedávno skončené olympiádě sahali němečtí hokejisté po zlatých medailích, vstup do mistrovství světa jim však zdaleka tak dobře nevyšel. S domácím Dánskem remizovali po základní hrací době 2:2, a jelikož prodloužení rozhodnutí nepřineslo, dospěl duel k samostatným nájezdům. V nich dánský gólman Toronta Frederik Andersen zneškodnil všech pět německých střelců a jediný proměněný nájezd Nielsena nakonec Dánům na dvoubodovou výhru stačil.

Utkání Německo - Dánsko
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Úvodní třetina příliš vzruchu nenabídla. Opatrný hokej však plně odpovídal důležitosti zápasu, jehož výsledek může teoreticky v konečném účtování skupiny rozhodnout o posledním postupujícím vedle hlavních favoritů USA, Kanady a Finska.

Největší vzruch přinesla situace z osmé minuty, když německý gólman Pielmeier udělal obrovskou chybu za brankou, kde nahrál přímo na hůl Christensenovi. Toho však celá situace natolik zaskočila, že místo pokusu o rychlé zakončení hledal ještě spoluhráče, a Němci se stihli zformovat.

Na začátku 28. minuty si výběr domácího Dánska zahrál první přesilovku a hned byl úspěšný - Jesper Jensen dostal ideálně nabito na kruh pro vhazování a nekompromisně propálil Pielmeiera. Nedlouho po polovině základní hrací doby už byl však stav vyrovnaný, když po velkém závaru před Andersenovým brankovištěm rozvlnil síť Draisaitl.

Jenže úspěšný střelec krátce poté fauloval a ani on nepobyl na trestné lavici celé dvě minuty. Hardt si všiml do dobré pozice najíždějícího Storma, našel ho bekhendem a zakončovateli akce stačilo trefit odkrytou branku.

Hned zkraje třetí třetiny pykal za podražení Wiederer, a před Dány tak byla slibná možnost navýšit těsné vedení, jenže poprvé neuspěli. V 51. minutě pak po souhře s Draisaitlem vyrovnal Ehliz. Žádný ze soupeřů se ale nechtěl smířit s dělením bodů a následoval dramatický závěr.

Regin obral za německou brankou o kotouč dva protihráče, našel Nicklase Jensena, který zakončoval zblízka, ale Pielmeier lapačkou zachránil. Draisaitl jel sám na Andersena a ten se nenechal zahanbit. Do prodloužení si Seveřané přenesli 105 vteřin přesilovky, a i když neuspěli, druhý bod jim pak zajistil Nielsen. 

Německo - Dánsko 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)Branky a nahrávky: 33. Draisaitl (Ehliz), 51. Ehliz (Draisaitl, M. Müller) - 29. J. Jensen (J. B. Jensen, Nielsen), 36. Storm (Hardt, Larsen), rozhodující sam. nájezd Nielsen. Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Davis (USA). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:2. Diváci: 9982.

Německo: Pielmeier - Holzer, D. Seidenberg, Y. Seidenberg, M. Müller, Krupp, J. Müller, Ebner - Plachta, Draisaiáą Ehliz - Hager, Wiederer, Kahun - Krämmer, Pietta, Noebels - Uvira, Eisenschmid, Michaelis - Tiffels. Trenér: Marco Sturm.

Dánsko: Andersen - Lassen, Larsen, O. Lauridsen, J. B. Jensen, Nielsen, N. B. Jensen, Kristensen - N. Jensen, Bjorkstrand, Regin - Storm, Hardt, Nielsen - Christensen, Madsen, Jakobsen - J. Jensen, Bau Hansen, Russell. Trenér: Jan Karlsson. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články