Ulička pro záchranné složky na D5

Ulička pro záchranné složky na D5

Hasiči ujeli na D5 kilometr za 15 minut. Řidiči uličku v kolonách stále neumí

Video ukazuje, že někteří řidiči před houkající cisternou vyvádí neuvěřitelné kousky. Bezpečnostní ulička se však má tvořit ještě dávno před příjezdem záchranných složek.

Když se stane nehoda jako ta 4. května na dálnici D5, žádá si to výjezd velkého počtu vozidel záchranné služby. A taky znalost a duchapřítomnost řidičů ve vytvořené koloně.

Jak informuje nprap. Petr Svoboda od středočeských hasičů, deset minut před sedmnáctou hodinou byla ohlášena na linku tísňového volání dopravní nehoda zahraničního autobusu, kamionu a dodávky na 1. kilometru dálnice D5 u Chrášťan ve směru do Prahy. Tady začínají první komplikace. Autobus byl plně obsazený a tak se předpokládala nutnost ošetření většího počtu osob.

K události se sjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Beroun a Kladno a jednotku sboru dobrovolných hasičů Rudná, ale také z pražských Petřin a Smíchova. Aby toho nebylo málo, nehoda se navíc udála ve zúžení, v režimu obousměrného provozu. Hasiči kvůli tomu museli odstranit kus bariéry.

Bezpečnostní ulička se přitom má tvořit ihned po zastavení. Na dvouproudé komunikaci je to jasné - záchranné složky projíždí středem. Ovšem na tříproudé se mají pravidla brzy měnit. Jak jsme již informovali, přizpůsobí se evropským zvyklostem.

Doporučujeme

Články odjinud