Čištění skleněných povrchů není velká věda, jen je potřeba rozlišovat mezi jednotlivými druhy skla. Obyčejné sklo bez speciální povrchové úpravy můžeme mýt stejně jako okna: nečistoty odstraníme vodou smíchanou běžným prostředkem na mytí oken, následně povrch vyleštíme. Vhodná jsou leštidla, která pění, protože pěna nikam nestéká. Leštidlo by mělo obsahovat alkohol, který pomůže přípravek ze skla rychleji odpařit.

Kuchyně
Nerez, ocel, hliník, smalt? Jaký kov použít do kuchyně

V koupelně je to s obyčejným sklem horší, protože na něm ulpívají zaschlé kapky tvrdé vody. Plánujete-li novou koupelnu, nechte si od výrobce všechny skleněné povrchy ošetřit speciální povrchovou úpravou, která ulpívání kapek a vodního kamene zabrání. Existují i vodoodpudivé prostředky, které můžete na sklo aplikovat sami, aplikaci však musíte každoročně zopakovat. Jestliže na skle v koupelně žádnou povrchovou úpravu nemáte, nezbude než stírat a stírat… Babský recept radí, vymačkat do rozprašovače několik citrónů, přidat trochu jedlé sody a směs pak nastříkat na zaschlé kapky. Po 15 minutách působení sklo opláchnete horkou vodou a otřete suchým hadrem.

Kalené sklo v kuchyni se čistí snadno.Zdroj: Shutterstock.com

Pro kuchyňské obklady se používá sklo kalené, které je sice poměrně drahé, ale na druhé straně s ním není žádná práce při čištění. Po každém vaření se otře navlhčenou houbičkou, a je to. Nezůstávají na něm vidět ani otisky prstů.

Zvýšená opatrnost je zapotřebí v případě čištění skla pískovaného. Běžné prostředky na mytí oken by mohly povrchový efekt nenávratně poškodit, pískované sklo proto umýváme pouze s pomocí trochy teplé vody. Je-li sklo opravdu silně znečištěno, lze do vody přimíchat trochu jaru, ale voda nesmí příliš pěnit. Jestliže chcete pískované sklo otřít, volte jemnou houbičku nebo švédskou utěrku - bavlněné hadříky by mohly pouštět vlákna.

Na pískované sklo v žádném případě nepoužívejte abrazivní prostředky nebo chemikálie na bázi lihu.

Sklo v koupelně musí být bezpečné i odolné