První zmínky o SUV značky Rolls-Royce jsme slyšeli už před třemi lety, takže je znát, že na vývoji svého prvního vozu této kategorie si dal Rolls opravdu záležet. Nové jméno Cullinan v modelové řadě mimochodem odkazuje na vůbec největší nalezený diamant na světě.  

S laickým označením „Phantom na chudách“ přitom nebudete daleko od pravdy. Vzhledově Cullinan nepřináší žádnou revoluci a jde prostě o typický Rolls-Royce pokračující v designovém jazyku poslední generace limuzíny Phantom. Na její hliníkové platformě ostatně Cullinan také stojí. Na délku má vůz 5341 mm, na šířku měří 2164 mm, výška je 1835 mm a rozvor čítá 3295 mm.

Mercedes-AMG Project One.
Do Česka se prodal Mercedes-AMG Project One, 1000koňové monstrum za 60 milionů

V rámci podvozku mluvíme o klasice ve formě vzduchového odpružení, které si automaticky udržuje svou výšku nebo jej lze nastavit v závislosti na jízdním režimu. Díky celkově vyšší světlé výšce a nově navrženému rozložení přední nápravy se pak může luxusní SUV také ušpinit v terénu. S 22palcovými koly a nízkoprofilovými pneumatikami ale žádný pravověrný off-road nečekejte.

Pod kapotou je osvědčený 6,75litrový, dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec, který byl pro potřeby Cullinanu vyladěn na 571 koní (420 kW) a 850 Nm točivého momentu. Tato síla je rozdělena na všechna kola, přičemž k lepší ovladatelnosti vozu je přítomen i systém natáčení zadních kol.

BMW M5 Competition.
Ostřejší BMW M5 Competition je venku. Na 200 km/h zrychlí pod 11 sekund

SUV o celkové hmotnosti 2660 kg se pak umí rozjet na elektronicky limitovaných 250 km/h. Čas zrychlení z nuly na 100 km/h si však Rolls-Royce nechává pro sebe. Papírovou kombinovanou spotřebu ovšem zveřejnil a mluví o 15 litrech na 100 km.

V kufru má lavičku

Jednou z luxusních vychytávek Cullinanu je i jeho zavazadlový prostor. Ten nabídne objem 560 litrů (1930 litrů při složených sedadlech) a díky děleným pátým dveřím nabídne i komfortní lavičku se dvěma malými sedačkami a stolečkem. Celý systém otevírání kufru a skládání sedaček funguje samozřejmě elektronicky.

Druhá řada sedadel je rozdělena středovým panelem, v němž je zabudováno ovládání infotainmentu a rovněž lednička pro obligátní láhev šampaňského a skleničky.

Cadillac XT5.
Obliba SUV prý ovlivnila větší počet fatálních nehod chodců, tvrdí průzkum

Vepředu byla nakonec trochu upravena palubní deska, která vypadá o dost masivněji. I zde pak analogové budíky nahradil digitální přístrojový panel, přičemž displej infotainmentu uprostřed je v tomto Roll-Royceu vůbec poprvé dotykový. Otočný ovladač na středovém tunelu ale i přesto zůstal.

Mezi systémovou výbavou nesmí chybět funkce nočního vidění, kamerový systém s externím pohledem na okolí vozu doslova ze všech stran, řada bezpečnostních asistentů včetně upozornění před vyjetím z pruhu a varováním na blížící se kolizi, dále palubní Wi-Fi hotspot nebo plocha k bezdrátovému dobíjení telefonu.

Údajně naměřených 696 km/h v úseku s padesátkou.
Řidič měl zaplatit pokutu za 696 km/h. Radar ho přitom změřil v Opelu Astra

Ani u Cullinanu nebude chybět rozsáhlý program personalizace vozu. V drtivé většině případů tedy novinka od Roll-Royceu vyjde zájemce na více než v přepočtu základních 7 milionů korun.

Zdroj: Youtube