Češi narazí na Spojené státy, do čtvrtfinále proklouzlo i Lotyšsko

  11:55aktualizováno  23:18
Po dvou letech zase proti Spojeným státům. Čeští hokejisté opět narazí ve čtvrtfinále světového šampionátu na zámořského soupeře. Rozhodlo o tom utkání mezi Amerikou a Finskem, které v dánském Herningu skončilo vítězstvím Seveřanů 6:2. V dalším utkání skupiny B porazili Kanaďané Německo 3:0. O posledním postupujícím rozhodl večerní duel, v němž domácí Dánové podlehli Lotyšsku 0:1 a na turnaji končí. Lotyše čeká obhájce ze Švédska. Duel Česka s USA je na programu ve čtvrtek od 16.15.
Frederik Storm z Dánska (vlevo) ujíždí s kotoučem před Lotyšem Guntisem...

Frederik Storm z Dánska (vlevo) ujíždí s kotoučem před Lotyšem Guntisem Galvinšem. | foto: AP

Skupinu B ovládlo Finsko, Američané skončili ve skupině druzí a ve čtvrtek 17. května se utkají s Českem. V posledních letech jsou tradičním sokem české hokejové reprezentace na úvod vyřazovacích bojů o medaile.

Naposledy se oba celky utkaly v únoru ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pchjongčchangu, kdy o výhře 3:2 rozhodl v nájezdech Petr Koukal.

Finsko - USA 6:2

Dosud neporaženým Američanům stačil v souboji proti Seveřanům bod k tomu, aby vyhráli skupinu. Jenže už po první třetině prohrávali 0:2 a poprvé se prosadili až při čtyřbrankovém manku v závěrečné desetiminutovce. Hattrick si připsal Sebastian Aho.

Čtvrtfinálové dvojice

Američané byli sice v první třetině střelecky aktivnější, ale jako by jim chyběla šťáva a větší chuť se poprat o výhru. A když se k tomu přidal nejistý Kinkaid v brance, nevěstilo to pro ně nic dobrého. Aho se trefil poprvé v 10. minutě pokusem od zadního hrazení díky odrazu o Kinkaida, v 18. minutě se gólman Američanů špatně zorientoval po odrazu puku od mantinelu a Aho měl zblízka velmi snadnou práci.

Finové zápas kontrolovali i ve druhém dějství, navíc v končící 38. minutě přidali další gól. Na střelu od modré sice stihl Kinkaid zareagovat, jenže dojíždějící Rantanen byl u odraženého puku nejrychleji a po krátké kličce do bekhendu s přehledem zakončil do odkryté branky.

Finský útočník Janne Pesonen (v modrém) nedokázal překonat amerického gólmana...
Finský útočník Sebastian Aho (uprostřed, s číslem 20) slaví svou úvodní branku...
Útočník Marko Antilla a brankář Harri Säteri slaví finské vítězství nad USA.

Anttilova dorážka v 48. minutě definitivně rozhodla o pořadí ve skupině, přesto se Američané ještě postarali o zajímavý závěr, neboť při vyloučení Koivista sáhli už devět minut před koncem ke hře bez gólmana a Kane snížil.

V 54. minutě přidal pátý gól Finů v přesilovce Kapanen, Ryan zblízka po 47 sekundách opět snížil. Za stavu 5:2 mohl z pár centimetrů dorazit puk do prázdné brány Larkin, ale přetlačil ho Heiskanen.

Američané pak znovu sáhli k power play, při níž těsně bráněný Aho sice nejprve netrefil prázdnou branku, ale puk se mu od zadního hrazení odrazil ideálně zpátky před opuštěné brankoviště a Aho snadno doklepl - 6:2. Finové tak po Kanadě (5:1) vyučili čtyřbrankovým rozdílem ve skóre i druhého ze zámořských favoritů.

Mistrovství světa
Skupina B 15. 5. 2018 12:15
Finsko Finsko : USA USA 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)
Góly:
10:17 Aho (Savinainen)
17:15 Aho (Nutivaara)
37:51 Rantanen (Nutivaara, Mikael Granlund)
47:42 Anttila (Manninen)
53:57 Kapanen (Tolvanen, Savinainen)
56:45 Aho (Kivistö)
Góly:
51:33 P. Kane (McAvoy)
54:50 D. Ryan (P. Kane, Kreider)
Sestavy:
Säteri (Husso) – Pokka, Heiskanen, Nutivaara, Koivisto, Honka, Kivistö, Riikola – Rantanen, Mikael Granlund, Tolvanen – T. Teräväinen, Aho, Savinainen – Kapanen, Manninen, Jormakka – Palola, Anttila, Pesonen – Mäenalanen.
Sestavy:
Kinkaid (Darling) – Martinez, C. Murphy, Butcher, McAvoy, Pionk, Jensen, Hughes – Atkinson, Bonino, P. Kane – Lee, D. Larkin, J. Gaudreau – Kreider, White, DeBrincat – Gibbons, D. Ryan, Coleman.

Rozhodčí: Iverson, Sjoqvist – Lhotský, Malmqvist

Počet diváků: 6 343

Přejít na on-line reportáž

Lotyšsko - Dánsko 1:0

Dánsko si vyřazovací boje na domácím světovém šampionátu nezahraje. Před branami play off ho v dobře rozehrané skupině B v Herningu nechalo za sebou Lotyšsko po vítězství 1:0 ve vzájemném souboji o postup. Zápas rozhodla už v 10. minutě trefa útočníka Andrise Džerinše, který poslední dvě sezony oblékal dres extraligového Hradce Králové.

Dánové nedokázali najít recept na překonání bezchybného Elvise Merzlikinse, jenž vychytal díky 19 úspěšným zákrokům čisté konto. Lotyšsko si čtvrtfinále zahraje po devíti letech, narazí v něm na Švédy.

Lotyši ztráceli před utkáním na Dány jediný bod a bylo jasné, že k postupu potřebují vyhrát. K play off je přiblížil Džerinš po devíti minutách a 14 vteřinách, když si našel v útočném pásmu prostor pro zakončení a překonal Andersena ranou mezi betony.

Závar před lotyšským brankářem Elvisem Merzlikinsem.
Dánský gólman Frederik Andersen zasahuje v utkání proti Lotyšsku.
Důrazný souboj v utkání mezi Lotyšskem a Dánskem.

Jak se nakonec ukázalo, byl to nejdůležitější okamžik celého zápasu. Dánové jen velmi ztěžka nacházeli cestu skrze konsolidovanou obrannou hru Lotyšů, ti měli navíc i štěstí. Ve 32. minutě prošel kotouč za Merzlikinse, ale bek Freibergs ho ještě stihl zázračně odpálit do bezpečí.

Na začátku třetí třetiny orazítkoval dorážející Christensen horní tyč. V 54. minutě měli jedinečnou možnost rozhodnout Keninš s Abolsem, kteří jeli sami na Andersena a měli dostatek času na kombinaci i zakončení, jenže Abols zakončil do tyče. Na druhé straně nebezpečně pálil Larsen.

Dvě minuty před vypršením základní hrací doby to domácí tým zkusil se šesti bruslaři v poli bez gólmana Andersena. Lotyši si pomohli hned několika zakázanými uvolněními, Dánové se však k šanci na vyrovnaní nepropracovali a na kýžené čtvrtfinále nedosáhli.

Mistrovství světa
Skupina B 15. 5. 2018 20:15
Lotyšsko Lotyšsko : Dánsko Dánsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Góly:
09:14 Džerinš (Indrašis)
Góly:
Sestavy:
Merzlikins (Gudlevskis) – Cibulskis, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile – M. Redlihs (A), Džerinš (A), Indrašis – Abols, Balcers, Keninš – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts (C) – Razgals, Pavlovs, Meija – Jevpalovs.
Sestavy:
Andersen (Dahm) – O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, Lassen, Nielsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Bjorkstrand, Nielsen (A), Bødker – Storm, Hardt, Regin (C) – Nicklas Jensen, Hansen, Jensen – Christensen, Madsen (A), Jakobsen – Russell.

Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Kubuš (Slovensko) – Goljak (Bělorusko), Suominem (Finsko)

Počet diváků: 10 800

Přejít na on-line reportáž

Hokejisté Kanady si zajistili třetí místo ve skupině a ve čtvrtfinále je čeká poražený z večerního zápasu Rusko - Švédsko. Po dvou bodech si připsali útočníci Ryan Nugent-Hopkins za gól a asistenci a Connor McDavid díky dvěma nahrávkám. Brankáři Darcymu Kuemperovi stačilo na čisté konto 12 zákroků. 

Kanada - Německo 3:0

Duel rozhodoval pouze o jediné věci. Zatímco stříbrní medailisté z únorové olympiády byli již před jeho začátkem ze hry o play off venku, Kanada měla jistotu, že si vyřazovací boje zahraje. Jen nebylo jasné, zda do nich půjde ze třetí, či čtvrté příčky.

Zámořský tým se prosadil po pouhých 20 vteřinách od úvodního buly. Schenn dostal na kruh nabito od Nugenta-Hopkinse, pro něhož vybojoval puk McDavid a bez přípravy prostřelil Treutlea. V desáté minutě mohl vyrovnat Kahun, jenže pozorný Kuemper jeho šanci zmařil.

Momentka z utkání mezi Německem a Kanadou.
Ryan Nugent-Hopkins (uprostřed) slaví s kanadskými spoluhráči gól v síti...
Německý gólman Niklas Treutle s obtížemi vyráží střelu soupeře.

Souhra dvou kanadských hvězd zafungovala znovu ve 28. minutě, kdy kapitán McDavid přenechal kotouč rozjetému parťákovi a Nugent-Hopkins z kruhu střelou přes obránce zvýšil na 2:0. Němci sice ve druhé třetině vyslali sedm ze svých 12 střeleckých pokusů, Kuemper si ale se všemi poradil.

Na začátku třetí části Němci neuspěli v jedné ze dvou přesilovek, které v utkání měli. Místo toho v 50. minutě pečetil výhru Kanady Jost, jenž se štěstím procedil kotouč za Treutleho záda.

Mistrovství světa
Skupina B 15. 5. 2018 16:15
Kanada Kanada : Německo Německo 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly:
00:21 B. Schenn (Nugent-Hopkins, McDavid)
28:14 Nugent-Hopkins (McDavid, Ekblad)
49:48 Jost (Edmundson)
Góly:
Sestavy:
Kuemper (McElhinney) – Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Pulock, Nurse – Schwartz, Dubois, R. O'Reilly (A) – Nugent-Hopkins, McDavid (C), B. Schenn (A) – Jost, Horvat, Eberle – Turris, Beauvillier, Barzal – Pageau.
Sestavy:
Treutle (Niederberger) – Y. Seidenberg (A), M. Müller, Holzer, D. Seidenberg (C), Krupp, J. Müller, Krämmer, Mebus – Draisaitl, Kahun, Ehliz – Eisenschmid, Hager, Plachta (A) – Noebels, Tiffels, Michaelis – Hofflin, Pietta, Uvira.

Rozhodčí: Gofman, Reneau – Fluri, Lazarev

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Témata: Herning
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec potřetí přemohl Budějovice. Kometa venku zabrala a vrací se do série

21. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:28

Ve třetích zápasech extraligového čtvrtfinále měly dva týmy šanci odskočit v sérii na 3:0. Třinci...

Třinec se zvedl v pravý čas a ve čtvrtfinále odvrátil předčasný konec sezony

29. března 2024  10:27

Obhájci titulu, třinečtí hokejisté, jsou pošesté za sebou v semifinále extraligy. V něm je čeká...

Trenérka MacLeodová před MS: Chceme se znovu dostat na pódium a dál růst

29. března 2024  9:53

Kanadská trenérka Carla MacLeodová již dvakrát dovedla českou ženskou hokejovou reprezentaci k...

Kaše: Postup je poděkování lidem, že nás nevybučeli. I semifinále půjdeme vyhrát

29. března 2024  9:48

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Že litvínovský tahoun Ondřej Kaše nedal v play off...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...