MENU
zdravy-zivot

6 rakovín, ktoré by ste štíhlejší nedostali. S obezitou verte lekárovi, nie diétam

Ťažké rozhodovanie? Prejedanie vs. cvičenie spraví rozdiel minimálne v šiestich chorobách.
Zdroj: Shutterstock.com

Súvisiace témy

Zdravý život

6 rakovín, ktoré by ste štíhlejší nedostali. S obezitou verte lekárovi, nie diétam

Obezita nie je chybou krásy. Je to chronické ochorenie s vážnymi zdravotnými následkami, ktoré patrí do rúk lekára.

Obezita zabíja viac ľudí než podvýživa. Dôsledkom nie je iba znížený komfort v každodennom živote, ale aj pridružené ochorenia a predčasné úmrtia. Môžete to zmeniť. Začnite tým, že kilá navyše namiesto estetického problému, začnete riešiť ako vážnu chorobu.

7 najväčších bludov o chudnutí. Koľko z nich za vás priberá?

Obezita patrí do rúk lekára

Obezita je stále vážnejší a rozšírenejší problém, ktorý postihuje nielen dospelých, ale aj deti a adolescentov. „Od roku 1975 sa výskyt obezity z celosvetového hľadiska strojnásobil. Približne 2 miliardy ľudí na svete má nadváhu, 650 miliónov z nich je obéznych. V roku 2016 bolo na svete 41 miliónov obéznych detí, ktoré mali menej ako 5 rokov,“ hovorí Dr. Tatul Hakobyan, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

Obezita uberá zdravý život

V roku 2014 bola priemerná dĺžka života slovenských žien 80,5 a mužov 73,3 roka, čo je menej ako priemerná dĺžka života v 28-ich krajinách Európskej Únie. Slováci medzinárodne zaostávajú v dosahovaní zdravej dĺžky života u oboch pohlaví. V roku 2014 sme dosiahli tretie najhoršie miesto pre mužov a najhoršie miesto pre ženy medzi 28 krajinami EÚ, ale v porovnaní s rokom 2010 dosiahla Slovenská republika zlepšenie v rámci krajín V4. „Pod tieto nepriaznivé výsledky sa podpisuje aj vysoký výskyt nadváhy a obezity v dospelej slovenskej populácii“, pripomína prezidentka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD.

Posledné kilá idú dole najťažšie. Šokujte telo 5 zmenami

Tuk praje rakovine

Tretina zhubných nádorov predídete udržaním optimálnej telesnej hmotnosti, zdravým stravovaním a primeranou fyzickou aktivitou. „Obezita je príčina 20% zhubných nádorov,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Peter Minárik, PhD. z Onkologického ústavu Sv. Alžbety. Obézny človek je 5-krát náchylnejší na rakovinu konečníka, žalúdka, pažeráka, pečene, prsníka, maternice, ale aj iným nádorovým ochoreniam. Tuk navyše výrazne znižuje šancu včasného odhalenia onkologického ochorenia a komplikuje aj liečbu ožarovaním. Návšteva odborníka a liečba obezity sú preto významnou pomôckou na prevenciu vzniku vážnych onkologických ochorení.

Obézna tretina

Podľa štúdie EHES – European Health Examiination Survey – Zisťovanie zdravia Európanov (2011) sa v pásme nadhmotnosti a obezity nachádzajú približne dve tretiny slovenskej dospelej populácie. Sedem z desiatich slovenských mužov vo veku 18 – 64 rokov a šesť z desiatich slovenských žien rovnakého veku má nadhmotnosť alebo obezitu. Jeden zo štyroch mužov a jedna zo štyroch žien má obezitu (BMI ≥ 30 kg/m2) a III. stupeň obezity (BMI ≥ 40 kg/m2 ) má viac ako 1 % slovenskej dospelej populácie.

U nás je veľký problém, že chýba infraštruktúra komplexnej starostlivosti o obéznych ľudí. Navyše starostlivosť vám nikto nehradí, iba minimálne z verejného zdravotného poistenia. Len časť pacientov sa potom dostane k novým liekom, antiobezitikám a chirurgickej liečbe, upozorňuje doktorka Fábryová.

Čítajte aj: 

Obezita

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor